Све вести на сајту

Земљотрес магнитуде 6,4 погодио је Албанију 26.11.2019. у 3:54 ујутру. Епицентар земљотреса се налазио на 22 км удаљености од града Драча и 30 км од главног града Тиране. Према званичним извештајима земљотрес је изазвао смрт 51 особе, док је 913 становника повређено. Земљотрес је изазвао значајна оштећења грађевинских објеката, као сто су вишеспратне стамбене зграде, школе, болнице и хотели. Процењује се да је укупна штета око 985 милиона евра, и да је стамбени сектор претрпео највеће губитке (78% од укупног износа): 11,490 стамбених јединица је претрпело колапс док је додатних 83,745 јединица оштећено. Тим Српског Удружења за Земљотресно Инжењерство (СУЗИ) је у периоду 27.12—30.12.2019. посетио подручја погођена земљотресом, укључујући неколико села и пет градова: Тирану (Tiranë), Drač (Durrës), Крујa (Krujë), Фуше-Крујa (Fushë-Krujë) и Тумане (Thumane). На семинару ће бити представљена запажања чланова СУЗИ тима у вези објеката који су од значаја за грађевинску праксу у Републици Србији. Теме семинара укључују: кратак опис земљотреса и последица, укључујући и сеизмолошке аспекте; кратак преглед албанских прописа за асеизмичко пројектовање и начина градње породичних и стамбених зграда. Једна од најзначајнијих тема је понашање армирано бетонских оквирних конструкција са зиданом испуном, које су претрпеле значајна оштећења. Понашање зиданих објеката у току овог земљотреса ће такође бити размотрено, јер је то тема од значаја за нашу грађевинску праксу. Последња тема овог семинара је дискусија на тему понашања инфраструктурних система, као и активности после земљотреса и планови за обнову. Семинар је намењен инжењерима грађевине и архитектуре, као и студентима редовних и последипломских студија.

Предавачи

Предавачи су чланови СУЗИ тима који је посетио Албанију:

Др Светлана Николић-Брзев, дипл.инж.грађ., председница СУЗИ и професор Универзитетa у Британској Колумбији, Канада, Др Марко Маринковић, дипл.инж.грађ., млади члан СУЗИ и доцент на Грађевинском факултету у Београду, Катедра за техничку механику и теорију конструкцијаИван Милићевић, маст.инж.грађ.,  члан  Управног Одбора  СУЗИ и  асистент  на  Грађевинском факултету у Београду, Катедра за материјале и конструкцијеНикола Благојевић, маст.инж.грађ., млади члан СУЗИ и кандидат на докторским студијама, ЕТХ Цирих, Швајцарска

21-02-20
Наука и струка

У оквиру конкурса за избор у звање доцента за ужу научну област „Металне конструкције“, по конкурсу објављеном дана  29. 1. 2020. године, у публикацији „Послови“ Националне службе за запошљавање, одржаће се приступно предавање на тему:

„Понашање подужног смичућег споја код спрегнутих носача од челика и бетона у зградарству“

Предавање ће бити одржано дана 24. 2. 2020. године, са почетком у 10 часова у сали 141 на Грађевинском факултету Универзитета у Београду на адреси Булевар краља Александра 73.

18-02-20
Наука и струка

Продекан за науку проф. др Иван Игњатовић и студенти  Мила Младеновић и Страхиња Миљковић са Грађевинског факултета говоре о свом искуству боравка на Politecnico di Milano у оквиру Еразмус програма који је намењен студентима, порофесорима и високошколским институцијама.

Видео са гостовања можете погледати овде.

14-02-20
Наука и струка

Грађевински факултет Универзитета у Београду ће са задовољством и ове године узети активно учешће у организацији Српског конгреса о путевима, који ће се, четврти пут по реду одржати 11. и 12. јуна 2020. године, у хотелу "CrownePlaza", у Београду.

Позивамо домаће и иностране стручњаке, наше бивше и садашње студенте, и све наше драге колеге, да по неким од задатих тема Конгреса изнесу своја научна и стручна сазнања, и да са осталим учесницима поделе своја драгоцена искуства из праксе.

Више информација о овом догађају можете погледати овде.

03-02-20
Наука и струка

Грађевински факултет у Београду у сарадњи са фирмом „Baldinistudio International” и Студентским парламентом Грађевинског факултета организује бесплатну тродневну БИМ обуку намењену студентима Грађевинског факултета. Обука ће се одржати од УТОРКА 18. 2. 2020. до ЧЕТВРТКА 20. 2. 2020. године од 16:00 до 20:00 часова.

Места су ограничена, а пријаве трају до ПОНЕДЕЉКА 10. 2. 2020. године. Позивају се заинтересоване колеге да што пре резервишу своје место тако што ће попунити образац на следећем линку овде.

Уколико се никада нисте срели са БИМ моделирањем ова обука вам даје прилику да се упознате са БИМ алатом Алплан који ће вам пружити основно знање за израду тродимензионалног БИМ модела. Након израде тродимензионалног БИМ модела објасниће вам се принцип армирања у БИМ окружењу.

 

 

03-02-20
Наука и струка

Као и сваке године, Амбасада Француске и Француски институт, расписали су конкурс за стипендије Владе Француске за мастер 2 ниво и докторате у коменторству, за студије на француском или енглеском језику. Све области су заступљене. Студенти сами одлучују о избору студијског програма. Сваке године око педесет студената искористи финансијску подршку Владе Француске за наставак студија у Француској. 

Конкурс за стипендије 2020-2021. отворен је до 16. марта. 2020.

Студенти могу да конкуришу за разне програме стипендија:

- мастер 2-све области

- мастер 2-стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду

- докторат у коменторству

- стипендија за Националну високу школу за лепу уметност (ЕНСБА)

- финансијска подршка за покривање трошкова уписа на државни универзитет у Француској

Подношење кандидатура:

Услови и критеријуми налазе се на:

Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд

vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Услови и критеријуми можете погледати на линку.

15-01-20
Наука и струка

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, надлежно за научноистраживачку делатност, у 2020. години суфинансира бројне програмске активности. Све о роковима, обрасцима и критеријумима за доделу средстава може се наћи на линку.

13-01-20
Наука и струка

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је конкурс за стипендирање до 950 студената завршне године основних академских студија и до 460 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија.

Конкурс је отворен до 24. јануара 2020. године.

Више информација потражите путем линка овде.

08-01-20
Наука и струка

У сарадњи са Пословно-технолошким инкубатором техничких факултета, чији је један од оснивача и Грађевински факултет, позивамо све заинтересоване студенте на ParkUP!интезиван петодневни програм учења, рада и дружења са циљем да студенти закораче у старт-ап свет, стекну знања и вештине како да креирају идеје, уоче проблеме, формирају тим и упознају се са корацима у развоју једног успешног старт-апа. Следећи програм ће бити организован 19 - 26. фебруара 2020. године. Пријаве су отворене почев од 23. 12. 2019. године.

Више информација можете видети овде.

26-12-19
Наука и струка

Занимљиво предавање на тему: "Како да добијете подршку за оснивање свог старт-апа"

Позивамо све студенте који имају неку иновативну идеју на којој би желели да раде да нам се придруже на предавању током којег ћемо представљати програме на којима ради Стартит, а који пружају новчану и менторску подршку младима који желе да оснују свој старт-ап.

Стартит у сарадњи са међународним партнерима попут Google-a и огранака Европског института за иновације и технологију IТ): ClimateKICiInnoEnergyспроводи програме који су намењени стартап-има различите зрелости, од оних који су тек на почетку свог пута, до оних који траже инвестицију како би успешно наступили на међународном тржишту.

Поред ових програма, на пролеће 2020. године биће организован и програм за младе иноваторе где ће, кроз месец дана практичног рада, добити неопходна знања и алате како би своје идеје успешно претворили у бизнисе.

Током предавања посебан осврт биће посвећен програмима који подржавају идеје из области чистих технологија и енергетске ефикасности.

Предавање ће одржати Немања Миловић који у Стартиту ради као менаџер програма из Cleantechобласти и оснивач је сајта klima101.rsкоји се бави климатским променама. Немања ће учесницима представити могућности које пружају програми које води Стартит и причати о томе шта једна идеја треба да има како би могла да рачуна на ову врсту подршке.

Уколико имаш супер идеју на којој радиш и желиш да чујеш више о томе како можеш да добијеш подршку, пријави се путем формулара ОВДЕ. Након консултације са заинтересованима биће одређен и тачан термин предавања. Молимо све заинтересоване да се пријаве до понедељка, 30. децембра.

 

24-12-19
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011