Реч декана

Поштоване колегинице и колеге, драги студенти и пријатељи, 

Добродошли на електронску презентацију Грађевинског факултета у Београду!

Грађевински факултет Универзитета у Београду је најстарија и водећа образовна и научна институција у области грађевинарства и геодезије у нашој земљи. Наш факултет има дугу и богату традицију. Почеци наставе из области грађевинарства на овим просторима везују се за 1846. годину кад је Књаз Српски Александар Карађорђевић својим указом основао Инџинирску школу у Београду. Стога се ова година налази и на грбу нашег факултета уз латинске речи studere, docere, aedificare (истраживати, образовати, градити), које симболизују делатност факултета у области наставе, науке и струке. 

Инжењери потекли са нашег факултета су остварили многе значајне успехе у пројектовању и грађењу свих врста објеката у земљи и иностранству, од којих велики број спада у врхунска градитељска остварења. Велики број бивших студената нашег факултета ради у најпрестижнијим светским грађевинским фирмама односно на најпознатијим универзитетима у свету. 

Ова презентација је замишљена да посетиоцима пружи увид у живот и рад наше школе али такође да студентима олакша студирање. Она пружа информације о раду катедара, института, служби Факултета, студентских организација, Библиотеке, али се ту могу наћи и наставни програми свих предмета, резултати испита, испитни задаци, као и материјали за учење и вежбање. 

Посао грађевинских и геодетских инжењера у пракси је веома одговоран. Ми имамо обичај да кажемо како грешка лекара може имати последице по једног пацијента, а грешка грађевинског инжењера може бити кобна за читаву болницу, школу или стадион. Због тога студије на нашем факултету морају остати озбиљне и захтевне. Оне траже стрпљив и упоран рад, уредно праћење предавања и вежбања и редовно извршење предиспитних обавеза. Студенти који то прихвате завршиће факултет у року и постићи ће добре резултате. Кључ успеха је учење током целе године, јер се грађевинска техника не може научити на брзину и пред испитни рок.

Студентима који су ове школске године уписали наш факултет честитам на избору. Грађевински факултет Универзитета у Београду је институција. Будите поносни на то. Желим вам да се кроз три године окупимо на додели диплома основних студија, а за пет година да прославимо ваш улазак у академску заједницу мастер инжењера грађевинарства, геодезије и геоинформатике.

 

Декан проф. др Владан Кузмановић, дипл. грађ. инж.

! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011