Стипендије

У последњих 5-6 година година потражња за свршеним студентима нашег факултета је вишеструко порасла. Не прође неколико дана да Факултет не добије упит од колега из праксе који би да запосле неког младог инжењера грађевинарства, геодезије или геоинформатике. Зато је од 2019. године Студентски парламент отпочео организацију Сајма стипендија студената Грађевинског факултета. Уз учешће великог броја предузећа, сваке године је у понуди око 100 стипендија из свих области грађевинарства. На тај начин побољшавамо материјални положај наших студената, а грађевинским компанијама омогућавамо да планирају кадровску политику и изаберу перспективне младе инжењере.

Осим Сајма стипендија, студенти имају могућности да конкуришу за велики број стипендија из различитих домаћих и иностраних фондова.

Најзначајнија стипендија коју додељује Република Србија јесте Стипендија из Фонда за младе таленте Републике Србије која носи име ’’Доситеја’’ по нашем највећем просветитељу и оснивачу Велике школе. Право на конкурс за ову стипеднију имају сви студенти завршних година основних академских студија, као и студенти завршних година мастер академских студија факултета чији је оснивач Република Србија, а који су током студирања остварили просечну оцену изнад 9.0. Сваки стипендиста се обавезује уговором према држави да ће након завршетка студија радити у држави Србије пет година у периоду од осам година.

Друга стипендија која се додељује из буџета Републике Србије, јесте Студентска стипендија Министарства просвете, која се додељује студентима који су остварили најмању просечну оцену 9 из претходних година студија и који немају заосталих ипита. Они студенти који не остваре право на ову стипендију имају право на Студентски кредит који је исте вредности као и стипендија. Rазлика је што се кредит враћа након завршетка студија, осим ако студент није остварио просечну оцену изнад 9.

Данас, постоји такође велики број предузећа како страних тако и домаћих, разних компанија које додељују стипендије студентима различитих струка и на основу различитих параметара.

Постоји стипендија клуба ’’Привредник’’ коју додељује клуб привредника у Србији одређеном броју студената, који испуне критеријуме које је клуб  прописао. Обично су то просечна оцена у току студија, затим просечни приходи домаћинства и мотивационо писмо.

Једна од веома значајних стипендија јесте стипендија из Фондације др Зоран Ђинђић, која шаље студенте у Немачку на праксу.

Такође, студенти имају могућност да, користећи интернет, пронађу велики број стипендија које додељују разне државе, институције, компаније. Значајни сајтови где могу видети које су актуелне стипендије јесу:

 

→ http://www.najstudent.com 

→ http://www.bg.ac.rs/sr/saradnja/stipendije-konkursi.php

! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011