Грађевинијаде

Вечити дерби Грађевинијада
Вечити дерби Грађевинијада

Грађевинијада је традиционално окупљање студената грађевине и геодезије са простора бивше Југославије. Скуп се одржава једанпут годишње и то најчешће у месецу мају.

Грађевинијада обухвата: такмичења студената у знању, спорту и другим вештинама, разна предавања, као и дружења студената. Грађевинијаду посећују студенти са скоро свих факултета, виших школа и универзитета са простора бивше Југославије. Грађевинијада 2013 је забележена као 40. Грађевинијада на којој је учествовало највише факултета. Пракса је да сваке године овај скуп организује други факултет, који је уједно и носилац главне организације. Овај скуп бележи присутсво више од хиљаду студената из свих република. Значајна ствар овога јесте што се остварују контакти међу студентима, успостваљају се добри односи који временом резултирају различитим видовима сарадње. То овај скуп чини приоритетним сваком факултету, јер умногоме доприноси успостављању добрих односа међу студентима, професорима као и међу народима.

Студенти Грађевинског факултета Универзитета у Београду сваке године на овом скупу покажу изузетне резултате на такмичењима у спорту и знању и тако на најлепши начин доприносе повећењу угледа нашег факултета у иностранству.

Грађевински факултет и многа привредна друштва финансијски помажу организацију овог скупа. Сви студнети који учествују као представници Факултета на такмичењима на Грађевинијади имају плаћен смештај и исхрану у току трајања скупа. Факултет у оваквим скуповима види прилику да  се покаже као водећа установа те врсте у окружењу.

Такође, током 2012. године родила се и идеја о одржавању Конференције студената грађевинских факултета, која је први пут одржана у децембру 2012. на Факултету техничких наука у Новом саду. Циљ конференције јесте да се факултети више афирмишу и успоставе што бољу сарадњу, те је овај скуп више посвећен расправама о студијским програмима, разменама студената, међуфакултетској сарадњи и др.

Сходно томе, може се са сигурношћу рећи да студенти нашег факултета као и других факултета у окружењу и те како учествују у успостављању јаких веза међу студентима и факултетима. То је за један високошколски систем од непорцењиве вредности.

 

! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011