Јубилеј - 70 година Факултета

Јубилеј 70
Јубилеј - 70 година Факултета

Грађевински факултет Универзитета у Београду је најстарија и највиша образовна и научна институција у области грађевинарства и геодезије у Србији. Почеци наставе из области грађевинарства на овим просторима везују се за 1846. годину, када је књаз српски Александар Карађорђевић указом основао ‟Инџинирску школу‟ у Београду. Стога се ова година налази и на грбу Факултета уз латинске речи - studere, docere, aedificare, које симболизују делатност Факултета у области наставе, науке и струке. Управо ту годину, која симболизује почетак инжењерске наставе у Србији, Грађевински факултет слави као свој дан, дан када су ударени темељи високог образовања у области инжењерства у савременој нововековној српској историји. 

Годинама је област грађевинарства била заступљена кроз предмете чији се број из године у годину повећавао. Инжењерска школа је показала да постоји потреба за стварањем одговарајућег целовитог инжењерског профила у области градитељства. Стицајем текућих прилика, укида се 1850, отварањем Војне академије, али ипак при Лицеју, већ 1853. године, понова се истиче потреба за градитељима. Поред општег и правног, отвара се технички одсек. Организационo-наставна целина која је претходила стварању Факултета, био је Грађевинско-инжењерски одсек. Формиран је при Техничком факултету Велике школе 1879. године. Тиме су дефинитивно отклоњене све дилеме и стварени услови за самосталан развој, до остварења идеје о самосталности Факултета, што ће се и десити педесетак година касније. 

У лето 2018. године навршава се 70 година од доношења Уредбе о издвајању Техничког факултета Универзитета у Београду у самосталну Техничку велику школу. Дотадашњи одсеци Техничког факултета, а међу њима и Грађевински, претварају се у самосталне факултете. Геодетски одсек, који је био у саставу Грађевинског, а од 1946. и самосталан, због недовољног кадра није преименован у засебан факултет, већ је остао у саставу Грађевинског. У својој дугој и богатој историји, на Грађевинском факултету је до сада дипломирало преко 13500 студената, магистрирало 553, а докторирало 350 доктора наука. Факултет је друштву подарио 16 редовних чланова и шест дописних чланова Академије наука Србије и других угледних друштава Србије, два ректора Лицеја, четири ректора Велике школе и два ректора Универзитета.

За детљније информације о историјату наше високошколске установе препоручује се текст Седамдесет година самосталности Грађевинског факултета Универзитета у Београду, аутора проф. др Бранка Божића.  као и текстови на следећим страницама:

 

Медији о јубилеју Грађевинског факултета:

» Телеграф

» Б92

» Недељник

» Бизнис и финансије

» Јутјуб

» Наслови.нет

» Оригинал магазин

 

 

! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011