Јубилеј - 175 година факултета

Јубилеј 175
Јубилеј - 175 година Факултета

У земљама са тако бурном историјом као што је има Србија одувек је било тешко градити и оснивати, још теже опстати, а најтеже – трајати. Високошколска настава из области грађевинарства и геодезије, нераскидиво повезана са Грађевинским факултетом у Београду, траје већ 175 година. Чувена Инџинирска школа, основана 1846. године при Лицеју у Београду, наш је истински камен темељац, претеча, високошколска и образовна институција из које је изникао Грађевински факултет Универзитета у Београду. Следили су је Техничко одјеленије наука при Лицеју (1853-1863), Технички факултет при Великој школи (1863-1905) и Технички факултет при Универзитету у Београду (1905-1948), да би од 1948. године Грађевински факултет постао самосталан, са два одсека: грађевинарство и геодезија.

Јубилеј смо прославили свечано и радно, у ванредним околностима изазваним пандемијом болести КОВИД-19. Програм прославе замислили смо амбициозно, као да су околности биле редовне. Радили смо предано и веровали да ћемо све активности и реализовати. Обележавање јубилеја трајало је кроз низ догађаја читаве 2021. године, па и једним делом наредне године.

 

Програм активности:

-      добијање покровитељства и формирање Почасног одбора прославе,

 

-      организација Свечане академије,

 

-      издавање Монографије „175 година Грађевинског факултета у Београду (1846-2021)“,

 

-     организација Међународне научне конференције „Грађевинарство 2021 – достигнућа и визије“ и издавање пригодне монографије,

 

-     организација Изложбе „Великани српског градитељства – од Инџинирске школе до данас“,

 

-     издавање пригодне поштанске марке,

 

-     избор гостујућих професора у години јубилеја,

 

-     објављивање пригодних текстова у домаћим научним и стручним часописима,

 

-      припрема пригодних предавања на симпозијумима, конферецијама и вебинарима о улози Факултета у раду националних стручних друштава и удружења,

 

-      медијско покривање догађаја у години великог јубилеја.

 

Покровитељство и Почасни одбор прославе

У својој наставној, научној-истраживачкој и привредној делатности Факултет је ослоњен на већи број министарстава Владе Републике Србије: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство омладине и спорта, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство заштите животне средине и Министарство рударства и енергетике. Зато је при обележавању јубилеја управа Факултета желела свим министарствима да укаже подједнако поштовање. Уважавајући величину јубилеја и значај Грађевинског факултета за друштвену заједницу, Влада Републике Србије је прихватила молбу Факултета и сагласила се буде да покровитељ прославе 175 година Грађевинског факултета, а да председник Почасног одбора буде господин Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја (одлуку Владе видети овде).

 

Свечана академија

У складу са дугогодишњом традицијом, Свечана академија одржана је првог петка у децембру месецу. Овога пута то је било 3. децембра 2021. године у 13 сати у „Комбанк дворани“ на Тргу Николе Пашића. Централном догађају у години прославе јубилеја присуствовали су представници државних и привредних установа, Универзитета у Београду, високошколских институција из целог региона, као и бивши и садашњи студенти и професори Грађевинског факултета. У свом обраћању присутнима, честитке поводом јубилеја и најбоље жеље за будући наставни и научни рад упутили су: Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, академик Владимир Костић, председник САНУ и проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду. Декан Грађевинског факултета проф. др Владан Кузмановић у свом обраћању говорио је о циљевима и изазовима са којима се Грађевински факултет данас суочава. Публици је представљен филм ’’Градитељи идентитета Грађевинског факултета’’, о историји Грађевинског факултета и утисцима некадашњих студената који су данас врхунски инжењери и професори престижних светских универзитета. Уручене су награде студентима генерације, награда за изузетан успех у научно-истраживачком раду и Специјалне плакете заслужним професорима. У име награђених студената и наставника, присутнима су се обратили студент Јован Вученовић и професор Миодраг Јовановић. Свечана академија завршена је уметничким програмом Биг Бенд РТС-а и вокалне солисткиње Александре Бијелић.

Студенти генерације школске 2020/2021:

Јован Вученовић - студијски програм Грађевинарство

Стефан Крстић - студијски програм Геодезија и геоинформатика

Награда за изузетан успех у научно-истраживачком раду, публиковање радова у врхунским међународним часописима и подршку младим истраживачима:

в. проф. др Јелена Добрић

Специјалне плакете за изузетан допринос развоју, угледу и афирмацји факултета додељене су истакнутим професорима Грађевинског факултета у пензији:

проф. др Петар Анагности

проф. др Војо Анђус

проф. др Дејан Бајић

проф. емеритус др Драган Буђевац

проф. др Бранислав Ђорђевић

проф. др Марко Иветић

проф. др Миодраг Јовановић

проф. др Душан Јоксић

проф. др Михаило Малетин

проф. др Владимир Мићић

проф. др Михаило Мурављов

проф. др Мира Петронијевић

проф. др Живојин Прашчевић

проф. др Бранислав Ћорић

проф. др Александар Цветановић

Кратак видео са Свечане академије можете погледати овде.

Петнаестоминутни филм ''Градитељи идентитета Грађевинског факултета'' можете погледати овде.

Монографија „175 година Грађевинског факултета у Београду (1846-2021)“

 

Монографија представља наставак претходне монографије, која је издата 1996. године поводом 150-годишњице Факултета.

У првом делу налази се: Уводна реч декана, Историјски развој и кратак преглед претходних монографија, Биографије најзначајних професора током 175 година (ректори, проректори, академици и емеритуси), Преглед развоја Факултета последњих 25 година, Списак декана, продекана и председника Савета, Место и улога Факултета у светском грађевинарству, Наставни планови до 2021. године, Наставни план према акредитацији из 2021. и визија развоја Факултета. Следе поглавља у којима је приказан рад и достигнућа катедара, студенатских организација, института и заједничких служби Факултета у протеклих 25 година. На крају су  спискови доктора и магистара наука, полазника специјалистичких студија, списак дипломираних грађевинских и геодетских инжењера, списак мастер инжењера грађевинарства и геодезије и списак дипломираних инжењера грађевинарства и геодезије у периоду од 1. 7. 1996. до 31. 7. 2021. године. Уредник монографије је проф. др Душан Продановић, шеф Катедре за хидротхнику и водно еколошко инжењерство. Комплетан текст монографије можете преузети овде.

 

Међународна научна конференција „Грађевинарство 2021 – достигнућа и визије“

 

У сарадњи са Српском академијом наука и уметности, под покровитељством Инжењерске коморе Србије, Факултет је организовао  међународну конференцију „Грађевинарство 2021 - достигнућа и визије“ која је одржана 25. и 26. октобра 2021. у свечаној сали САНУ.

На конференцији су учествовали професори са Грађевинског факултета и еминентни светски стручњаци из области грађевинарства, геодезије и геоинформатике, од којих су поједини и гостујући професори Универзитета у Београду. Предавачи су у својим радовима и излагањима представили најновија достигнућа у наведеним областима и перспективе развоја у деценијама које следе. Предавања је пратила богата академска дискусија. Конференцију је уживо пратило преко 100 учесника, као и преко 50 учесника путем онлајн платформе.

Церемонији свечаног отварања присуствовали су председник и потпредседник САНУ, чланови одељења техничких наука САНУ, ректор Универзитета у Београду, председница Инжењерске коморе Србије, државни секретари у Министарству просвете науке и технолошког развоја и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, председник Академије инжењерских наука Србије, декани техничких факултета Универзитета у Београду, грађевинских факултета из земље и региона, као и многи гости из земље и иностранства.

Радови учесника конференције публиковани су у облику пригодног Зборника радова, који ће бити дистрибуиран поштујући принципе платформе за Отворену науку.
Зборник радова са међународне конференције Грађевинарство 2021 – достигнућа и визије, одржане 25-26.10.2021. у свечаној сали Српске академије наука и уметности, можете преузети овде.

Почасни одбор конференције: проф. Петар Анагности, проф. др Владимир Мићић, проф. Михаило Мурављов, проф. Душан Јоксић, проф. Живојин Прашчевић, проф. Серафим Оприцовић, проф. Војо Анђус, проф. Бранислав Ћорић, проф. Марко Иветић, проф. Мира Петронијевић, емеритус проф. Драган Буђевац.

Научни одбор конференције: проф. Владан Кузмановић, проф. Златко Марковић, проф. Драган Благојевић, проф. Бранислав Бајат, в. проф. Дејан Дивац, в. проф. Љиљана Брајовић, в. проф. Марија Нефовска-Даниловић, проф. Снежана Маринковић, проф. Душан Продановић, проф. Зденка Поповић, проф. Милош Ковачевић, проф. Јасна Плавшић, в. проф. Горан Младеновић, в. проф. Иван Игњатовић.

Организациони одбор:
Председник: проф. др Владан Кузмановић, декан
Чланови: в. проф. Милош Станић, в. проф. Милан Килибарда, в. проф. Јелена Добрић, в. проф. Иван Игњатовић, доц. Радован Госпавић, доц. Ненад Фриц, доц. Мирослав Марјановић, доц. Лука Лазаревић, доц. Алекдандар Ђукић, доц. Сања Јоцковић, доц. Зорана Петојевић.

 

Изложба „Великани српског градитељства – од Инџинирске школе до данас“

 

Изложба је организована од 31. марта до 8. маја 2022. године у великој галерији Српске академије наука и уметности, у сарадњи са Музејом науке и технике из Београда, под покровитељством Инжењерске коморе Србије и Министарства културе и информисања.

Наших 175 година традиције представљају драгоцени ресурс историје, који културом сећања имамо обавезу да сачувамо, а академски и градитељски подухвати наших инжењера чине део наслеђа које баштини и Српска академија наука и уметности. Изложбом  желимо не само да обележимо наш јубилеј, већ и да подсетимо ширу јавност на великане српског градитељства на које je Грађевински факултет изузетно поносан, а чија дела чине значајан сегмент српског културно-историјског наслеђа. Изложба треба да прикаже историју развоја Грађевинског факултета, биографије и дела 24 академика – професора са нашег факултета, биографије и дела истакнутих грађевинских и геодетских инжењера и научника, експонате – инструменте и прибор грађевинских и геодетских инжењера из друге половине XIX и XX века, архивске материјале и мултимедијалне презентације најзначајнијих грађевинских подухвата у Србији од средине XX века.

Аутор изложбе је Јасмина Његован Поповић, историчар уметности, уредник за издавачку делатност Грађевинског факултета, а рецензенти су Миодраг Јовановић, професор у пензији и академик Миодраг Марковић, професор  Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Каталог и виртуелну шетњу кроз изложбу можете да погледате овде.

Издавање пригодне поштанске марке

 

Осим што је средство плаћања поштанских услуга, поштанска марка је и један од најпрепознатљивијих симбола сваке националне културе и упечатљив уметнички феномен. Познато је да поштанске марке имају значајну улогу у промоцији вредности идеја, наслеђа, специфичности једног друштва, те се њени мотиви бирају с посебном пажњом. Због тога је управа Факултета упутила молбу ЈП „Пошта Србије“ да одобри издавање пригодне поштанске марке поводом 175 година Грађевинског факултета у Београду. Препознајући шири друштвени и национални значај нашег јубилеја РЈ „Србијамарка“ уврстила је овај предлог у Програм издавања пригодних марака за 2021. годину. Дана 24. 4. 2021. издати су: пригодна поштанска марка, коверат првог дана, табак и пригодан жиг првог дана.

Аутор је Анамари Бањац, академска сликарка.

Ликовна решења можете погледати овде.

 

Избор гостујућих професора

 

Избор гостујућих професора у години јубилеја представља веома значајну активност која има за циљ да најугледније светске научнике са којима Факултет сарађује промовише у гостујуће професоре Универзитета у Београду. Неки од њих су алумнисти нашег факултета, други су инострани партнери у међународним пројектима. На тај начин одајемо им признање за дугогодишњу плодну сарадњу, али истовремено подижемо научнo-истраживачки потенцијал и капацитет Факултета за учешће у новом циклусу пројеката из позива Horizon Europe. Планирано је да се ангажују у извођењу наставе на докторским студијама, да помогну докторандима организовањем студијских боравака у својим високошколским институцијама, да заједно учествујемо у новим међународним пројектима и да објављују радове у нашим домаћим научним часописима, како би се убрзао њихов продор на SCI листу.

У години јубилеја изабрани су следећи гостујући професори:

-проф. др Лидија Здравковић са Империјал колеџа из Лондона, Велика Британија

-проф. др Слободан Ђорђевић са Универзитета у Екситеру, Велика Британија

-проф. др Дубравка Покрајац са Универзитета у Абердину, Велика Британија

-проф. др Милан Вељковић са Техничког универзитета у Делфту, Холандија

-проф. др Christoph Butenweg са Универзитета примењених наука у Ахену, Немачка

-проф. др Зоран Војиновић са Техничког универзитета у Делфту, Холандија

-проф. др Радосав Видић са Универзитета у Питсбургу, САД

-проф. др Борис Јеремић са Универзитета Дејвис у Калифорнији, САД

-проф. др Драган Савић са Универзитета у Екситеру, Велика Британија.

-проф. др Вељко Милутиновић са Универзитета у Индиани, САД                                          

-проф. др Зоран Капелан са Техничког универзитета у Делфту, Холандија

 

Промоција јубилеја у часописима, на симпозијумима и вебинарима

 

 

Важна активност у склопу прославе јубилеја било је и објављивање пригодних текстова у домаћим научним и стручним часописима, као што су Грађевински материјали и конструкције, Гласник Инжењерске коморе Србије, Водопривреда, Изградња, Пут и саобраћај, и др. На тај начин афирмисана је вишедеценијска улога и значај који је Грађевински факултет у Београду имао у образовању генерација читалаца – грађевинских и геодетских инжењера. На сличан начин, припремљена су пригодна излагања на стручним симпозијумима, конферецијама и вебинарима о улози Факултета и наших еминентних професора у раду националних стручних друштава и удружења попут Друштва грађевинских конструктера Србије, Друштва за испитивање материјала и конструкција, Српског друштва за путеве „Via-Vita“, Српског друштва за хидрауличка истраживања, Српског друштва за хидрологију, Друштва за механику тла и геотехничко инжењерство и др.

* * *

 

Модеран, препознатљив и ефикасан, Грађевински факултет данас са поносом слави велики јубилеј. На темељима славне прошлости стварамо бољу будућност, водећи се постулатима записаним на грбу Факултета: studere, docere, aedificare – истраживати, образовати, градити. И тако већ 175 година.

 

 Проф. др Владан Кузмановић, декан

! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011