Јубилеј - 175 година факултета

Јубилеј 175
Јубилеј - 175 година Факултета

У земљама са тако бурном историјом као што је има Србија одувек је било тешко градити и оснивати, још теже опстати, а најтеже – трајати. Високошколска настава из области грађевинарства и геодезије, нераскидиво повезана са Грађевинским факултетом у Београду, траје већ 175 година. Чувена Инџинирска школа, основана 1846. године при Лицеју у Београду, наш је истински камен темељац, претеча, високошколска и образовна институција из које је изникао Грађевински факултет Универзитета у Београду. Следили су је Техничко одјеленије наука при Лицеју (1853-1863), Технички факултет при Великој школи (1863-1905) и Технички факултет при Универзитету у Београду (1905-1948), да би од 1948. године Грађевински факултет постао самосталан, са два одсека: грађевинарство и геодезија.

Јубилеј прослављамо свечано и радно, у ванредним околностима изазваним пандемијом болести КОВИД-19. Програм прославе замислили смо амбициозно, као да су околности редовне. Радимо предано и верујемо да ћемо све активности и реализовати. Обележавање јубилеја трајаће кроз низ догађаја читаве 2021. године, па и једним делом наредне године. Програм активности обухвата:

 

-      добијање покровитељства и формирање Почасног одбора прославе,

 

-      организацију Свечане академије,

 

-      издавање Монографије „175 година Грађевинског факултета у Београду (1846-2021)“,

 

-     организацију Међународне научне конференције „Грађевинарство 2021 – достигнућа и визије“ и издавање пригодне монографије,

 

-     организацију Изложбе „Великани српског градитељства – од Инџинирске школе до данас“,

 

-     издавање пригодне поштанске марке,

 

-     избор гостујућих професора у години јубилеја,

 

-     објављивање пригодних текстова у домаћим научним и стручним часописима,

 

-      припрему пригодних предавања на симпозијумима, конферецијама и вебинарима о улози Факултета у раду националних стручних друштава и удружења,

 

-      медијско покривање догађаја у години великог јубилеја.

 

Покровитељство и Почасни одбор прославе

У својој наставној, научној-истраживачкој и привредној делатности Факултет је ослоњен на већи број министарстава Владе Републике Србије: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство омладине и спорта, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство заштите животне средине и Министарство рударства и енергетике. Зато је при обележавању јубилеја управа Факултета желела свим министарствима да укаже подједнако поштовање. Уважавајући величину јубилеја и значај Грађевинског факултета за друштвену заједницу, Влада Републике Србије је прихватила молбу Факултета и сагласила се буде да покровитељ прославе 175 година Грађевинског факултета, а да председник Почасног одбора буде господин Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја (одлуку Владе видети овде).

 

Свечана академија

У складу са дугогодишњом традицијом, Свечана академија одржаће се првог петка у децембру месецу. Овога пута то ће бити 3. децембар 2021. године у 13 часова у „Комбанк дворани“ на Тргу Николе Пашића, који је по образовању био грађевински инжењер. Свечана академија је прилика да декан упозна госте са резултатима рада Факултета и правцима развоја и да нам се обрате чланови Почасног одбора прославе. Уз пригодан културно-уметнички програм приказаћемо филм поводом 175 година Факултета, доделити награде најбољим студентима и признања најзаслужнијим професорима.

 

Монографија „175 година Грађевинског факултета у Београду (1846-2021)“

 

Монографија је замишљена је као наставак претходне монографије, која је издата 1996. године поводом 150-годишњице Факултета.

У првом делу налази се: Уводна реч декана, Историјски развој и кратак преглед претходних монографија, Биографије најзначајних професора током 175 година (ректори, проректори, академици и емеритуси), Преглед развоја Факултета последњих 25 година, Списак декана, продекана и председника Савета, Место и улога Факултета у светском грађевинарству, Наставни планови до 2021. године, Наставни план према акредитацији из 2021. и визија развоја Факултета. Следе поглавља у којима је приказан рад и достигнућа катедара, студенатских организација, института и заједничких служби Факултета у протеклих 25 година. На крају су  спискови доктора и магистара наука, полазника специјалистичких студија, списак дипломираних грађевинских и геодетских инжењера, списак мастер инжењера грађевинарства и геодезије и списак дипломираних инжењера грађевинарства и геодезије у периоду од 1. 7. 1996. до 31. 7. 2021. године. Уредник монографије је проф. др Душан Продановић, шеф Катедре за хидротхнику и водно еколошко инжењерство.

 

Међународна научна конференција „Грађевинарство 2021 – достигнућа и визије“

 

У сарадњи са Српском академијом наука и уметности, под покровитељством Инжењерске коморе Србије, Факултет је организовао  међународну конференцију „Грађевинарство 2021 - достигнућа и визије“ која је одржана 25. и 26. октобра 2021. у свечаној сали САНУ.

На конференцији су учествовали професори са Грађевинског факултета и еминентни светски стручњаци из области грађевинарства, геодезије и геоинформатике, од којих су поједини и гостујући професори Универзитета у Београду. Предавачи су у својим радовима и излагањима представили најновија достигнућа у наведеним областима и перспективе развоја у деценијама које следе. Предавања је пратила богата академска дискусија. Конференцију је уживо пратило преко 100 учесника, као и преко 50 учесника путем онлајн платформе.

Церемонији свечаног отварања присуствовали су председник и потпредседник САНУ, чланови одељења техничких наука САНУ, ректор Универзитета у Београду, председница Инжењерске коморе Србије, државни секретари у Министарству просвете науке и технолошког развоја и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, председник Академије инжењерских наука Србије, декани техничких факултета Универзитета у Београду, грађевинских факултета из земље и региона, као и многи гости из земље и иностранства.

Радови учесника конференције публиковани су у облику пригодног Зборника радова, који ће бити дистрибуиран поштујући принципе платформе за Отворену науку.
Зборник радова са међународне конференције Грађевинарство 2021 – достигнућа и визије, одржане 25-26.10.2021. у свечаној сали Српске академије наука и уметности, можете преузети овде.

 

Почасни одбор конференције: проф. Петар Анагности, проф. др Владимир Мићић, проф. Михаило Мурављов, проф. Душан Јоксић, проф. Живојин Прашчевић, проф. Серафим Оприцовић, проф. Војо Анђус, проф. Бранислав Ћорић, проф. Марко Иветић, проф. Мира Петронијевић, емеритус проф. Драган Буђевац.

Научни одбор конференције: проф. Владан Кузмановић, проф. Златко Марковић, проф. Драган Благојевић, проф. Бранислав Бајат, в. проф. Дејан Дивац, в. проф. Љиљана Брајовић, в. проф. Марија Нефовска-Даниловић, проф. Снежана Маринковић, проф. Душан Продановић, проф. Зденка Поповић, проф. Милош Ковачевић, проф. Јасна Плавшић, в. проф. Горан Младеновић, в. проф. Иван Игњатовић.

Организациони одбор:
Председник: проф. др Владан Кузмановић, декан
Чланови: в. проф. Милош Станић, в. проф. Милан Килибарда, в. проф. Јелена Добрић, в. проф. Иван Игњатовић, доц. Радован Госпавић, доц. Ненад Фриц, доц. Мирослав Марјановић, доц. Лука Лазаревић, доц. Алекдандар Ђукић, доц. Сања Јоцковић, доц. Зорана Петојевић.

 

 

Изложба „Великани српског градитељства – од Инџинирске школе до данас“

 

Изложба ће бити организована у сарадњи са Музејом науке и технике из Београда од 31. марта до 3. маја 2022. године.

Наших 175 година традиције представљају драгоцени ресурс историје, који културом сећања имамо обавезу да сачувамо, а академски и градитељски подухвати наших инжењера чине део наслеђа које баштини и Српска академија наука и уметности. Изложбом  желимо не само да обележимо наш јубилеј, већ и да подсетимо ширу јавност на великане српског градитељства на које je Грађевински факултет изузетно поносан, а чија дела чине значајан сегмент српског културно-историјског наслеђа. Изложба треба да прикаже историју развоја Грађевинског факултета, биографије и дела 24 академика – професора са нашег факултета, биографије и дела истакнутих грађевинских и геодетских инжењера и научника, експонате – инструменте и прибор грађевинских и геодетских инжењера из друге половине XIX и XX века, архивске материјале и мултимедијалне презентације најзначајнијих грађевинских подухвата у Србији од средине XX века.

Аутор изложбе је Јасмина Његован Поповић, историчар уметности, уредник за издавачку делатност Грађевинског факултета, а рецензенти су Миодраг Јовановић, професор у пензији и проф. Миодраг Марковић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.

 

Издавање пригодне поштанске марке

 

 

Осим што је средство плаћања поштанских услуга, поштанска марка је и један од најпрепознатљивијих симбола сваке националне културе и упечатљив уметнички феномен. Познато је да поштанске марке имају значајну улогу у промоцији вредности идеја, наслеђа, специфичности једног друштва, те се њени мотиви бирају с посебном пажњом. Због тога је управа Факултета упутила молбу ЈП „Пошта Србије“ да одобри издавање пригодне поштанске марке поводом 175 година Грађевинског факултета у Београду. Препознајући шири друштвени и национални значај нашег јубилеја РЈ „Србијамарка“ уврстила је овај предлог у Програм издавања пригодних марака за 2021. годину. Дана 24. 4. 2021. издати су: пригодна поштанска марка, коверат првог дана, табак и пригодан жиг првог дана.

Аутор је Анамари Бањац, академска сликарка. Свечана промоција биће организована чим то дозволи епидемијска ситуација.

Ликовна решења можете погледати овде.

 

Избор гостујућих професора

 

Избор гостујућих професора у години јубилеја представља веома значајну активност која има за циљ да најугледније светске научнике са којима Факултет сарађује промовише у гостујуће професоре Универзитета у Београду. Неки од њих су алумнисти нашег факултета, други су инострани партнери у међународним пројектима. На тај начин одајемо им признање за дугогодишњу плодну сарадњу, али истовремено подижемо научнo-истраживачки потенцијал и капацитет Факултета за учешће у новом циклусу пројеката из позива Horizon Europe. Планирано је да се ангажују у извођењу наставе на докторским студијама, да помогну докторандима организовањем студијских боравака у својим високошколским институцијама, да заједно учествујемо у новим међународним пројектима и да објављују радове у нашим домаћим научним часописима, како би се убрзао њихов продор на SCI листу. Тренутно су предложени гостујући професори: проф. Лидија Здравковић са Империјал колеџа из Лондона, проф. Слободан Ђорђевић са Универзитета у Екситеру, проф. Дубравка Покрајац са Универзитета у Абердину, проф. Милан Вељковић са Универзитета у Делфту и проф. Christoph Butenweg са Универзитета примењених наука у Ахену.

 

Промоција јубилеја у часописима, на симпозијумима и вебинарима

 

 

 

Важна активност током 2021. године биће и објављивање пригодних текстова у домаћим научним и стручним часописима, као што су Грађевински материјали и конструкције, Техника, Водопривреда, Изградња, Пут и саобраћај, и др. То је прилика да се подсетимо на вишедеценијску улогу и значај који је Грађевински факултет у Београду имао у образовању генерација читалаца – грађевинских и геодетских инжењера. На сличан начин, припремићемо пригодна излагања на предстојећим стручним симпозијумима, конферецијама и вебинарима о улози Факултета и наших еминентних професора у раду националних стручних друштава и удружења попут Друштва грађевинских конструктера Србије, Друштва за испитивање материјала и конструкција, Српског друштва за путеве „Via-Vita“, Српског друштва за хидрауличка истраживања, Српског друштва за хидрологију, Удружење инжењера консултаната Србије, Друштва за механику тла и геотехничко инжењерство, Српског удружења за земљотресно инжењерство и др.

 

* * *

 

Модеран, препознатљив и ефикасан, Грађевински факултет данас са поносом слави велики јубилеј. На темељима славне прошлости стварамо бољу будућност, водећи се постулатима записаним на грбу Факултета: studere, docere, aedificare – истраживати, образовати, градити. И тако већ 175 година.

 

 Проф. др Владан Кузмановић, декан

! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011