Међународна сарадња

Српско-немачки студентски сусрети 2014
Српско-немачки студентски сусрети 2014


Међународно удружење студената грађевинарства IACES,
Локални комитет Београд

Међународно удружење студената грађевинарства IACES (International Association of Civil Engineering Students) је непрофитна и неполитичка организација коју су основали и воде је студенти који су заинтересовани да, поред стицања звања грађевинског инжењера, развију своју међукултуралну комуникацију и лидерске способности.

IACES је основан септембра 1989. године, када су се студенти из различитих европских земаља окупили на Техничком универзитету у Делфту у Холандији, на првом Академском конгресу студената грађевинарства (ACCESS - Academic Congress of Civil Engineering Students). Почетни циљеви били су следећи: промовисање сарадње и размена идеја међу студентима грађевинарства, као и стварање нових контаката широм Европе. Кроз неколико година, контакт је био остварен са више од 50 универзитета широм Европе, а данас IACES броји чланове из целог света укључујући 22 локална комитета у Европи, Азији и Африци, као и више од 30 локалних комитета у Средњој и Латинској Америци.

Локални комитет Београд основан је 1991. године у Стокхолму у Шведској на ACCESS-у од стране студената Грађевинског факултета Универзитета у Београду, међу којима је био и наш садашњи декан, проф. др Владан Кузмановић. Од самог оснивања, ЛК Београд тежи повезивању студената нашег факултета са остатком света, као и стварању поузданог, добро организованог и вредног тима који унапређује сопствена и професионална знања из области грађевинарства. Са поносом можемо рећи да су алумни, односно старији чланови Локалног комитета Београд, данас цењени грађевински инжењери широм света, а неки чак употпуњавају колектив факултета. Локални комитет Београд је годинама представљао један од носећих стубова IACES-а на интернационалном нивоу и тај статус одржава и данас.

IACES представља мрежу која повезује студенте широм света. Учешћем у активностима, будући млади инжењери имају могућност да употпуне своја знања и упореде своја искуства са колегама из иностранства. Поред студентских размена, IACES се бави организацијом разних предавања и семинара о најинтересантнијим темама из струке, као и организацијом посета актуелним градилиштима у циљу подстицања студената на ширење њиховог знања стеченог на факултету уз неформално образовање. Такође, чланови стичу могућност да ступе у контакт са многим грађевинским компанијама широм света и кроз таква искуства започну своје прве кораке у корпоративном свету.

Сваке године, поред догађаја које организују локални комитети, постоје два годишња састанка на којима се састаје Генерална скупштина представника IACES-а (GAR - General Assembly of Representatives). Та два најважнија догађаја су Академски конгрес студената грађевинарства (ACCESS) који се обично одржава у октобру и Mid-Term Meeting (МТМ) који се обично одржава у мају, као и Међународно такмичење студената грађевинарства ICEC (International Civil Engineering Competition) које постаје саставни део годишњих догађаја и симбол IACES-а. Локални комитет домаћин сваког од ових годишњих догађаја се бира на седницама скупштине IACES-а, а Локални комитет Београд имао је част да буде домаћин ACCESS-а и уз то прослави тридесетогодишњицу свог постојања у недељи између 3. и 10. октобра 2021. године. Срж сваке IACES-ове размене представља повезивање и одржавање контаката и пријатељстава између студената и алумни чланова, као и преношење духа IACES-а на млађе генерације будућих грађевинских инжењера.


➔    Кабинет IACES Локалног комитета Београд: 316а
➔    e-mail: iaces.lcbelgrade@gmail.com
➔    Facebook: https://www.facebook.com/iaces.lc.belgrade/
➔    Instagram: https://www.instagram.com/iaces_lcbelgrade/
➔    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/iaces-lc-belgrade
➔    website: https://www.iaces-belgrade.org.rs/sr/

! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011