Све вести на сајту

У уторак 23. 05. 2023. године кадети треће године 145. класе Војне академије, модула Инжењерија, у склопу редовне наставе посетили су Грађевински факултет. Посета је организована у склопу предмета Инжињеријске конструкције 2 који се одржава у сарадњи са наставницима Грађевинског факултета. Током посете кадети су обишли Лабораторију за материјале, Лабораторију за конструкције и Лабораторију за трајност у оквиру Института за материјале и конструкције. Приликом посете кадети су се упознали са основама технологије бетона, испитивања  квалитета материјала као и испитивања трајности бетона. Кадети су имали прилику и да виде понашање дрвених CLT плоча при експлатационом оптерећењу, као и примену нових технологија у грађевинарству.
Грађевински факултет и даље остаје привржен сарадњи са Војном академијом.


06-06-23
Остале вести


У уторак 30. маја 2023. године потписан је Споразум о сарадњи у области истраживања и развоја науке и технологије између Канцеларије China Road and Bridge Corporation (CRBC) Србија и Грађевинског факултета Универзитета у Београду. Истовремемо, CRBC постао је Платинасти пријатељ ГРФ.

Церемонији уприличеној у просторијама компаније CRBC присуствовали су проф. Владан Кузмановић, декан, в.проф. Александар Ђукић, продекан за материјално-финансијско пословање, г-дин. Yang Dong, правни заступник CRBC Србија и г-дин. Yang Bo, директор Одсека за науку и технологију главне канцеларије компаније CRBC. Након потписивања Споразума, званично је отворен Научно-технолошки центар CRBC у Србији.

Кина и Србија су 2009. године потписале споразум о економској и технолошкој сарадњи за инфраструктурне пројекте у Србији. У децембру 2010. године основана је канцеларија CRBC Србија, док је 2014. године основана филијала China Communications Construction Company (CCCC) у Србији. CRBC и CCCC су у Србији реализовале велики број пројеката: мост Земун-Борча са пратећим путевима, деоница Сурчин-Обреновац аутопута Е763, деоница пруге Мађарска-Србија, деоница Нови Београд-Сурчин аутопута Е763, док тренутни пројекти укључују пројекат третмана чврстог отпада у Србији, 4. мост на Дунаву у Новом Саду, деоницу Прељина-Пожега и Пожега-Дуга Пољана аутопута Е763, пројекат изградње фабрике LingLong Tire, пројекат аутопута Нови Сад-Рума, Кинески индустријски парк у Србији и многе друге.


02-06-23
Изабери ГРФ

 

Студенти 8. семестра модула за Хидротехнику и водно еколошко инжењерство 17. маја 2023. обишли су хидротехничке грађевине и хидроенергетске објекте. Током ове једнодневне екскурзије студенти су посетили изведене објекте, као и објекте у фази изградње.

Први на програму био је хидроенергетски систем Међувршје, на Западној Морави, који се састоји од бетонске гравитационе бране са подземном прибранском хидроелектраном. Како би се што боље упознали са објектима и начином њиховог рада, студентима је омогућен приступ свим деловима овог система. Посебно је едукативан био силазак на турбински ниво хидроелектране, улазак у приступни тунел са трансформаторима и тунел на излазу из дифузора. На путу према градилишту бране Сврачково студенти су видели и насуту брану Овчар Бања.

На реци Велики Рзав, узводно од Ариља, у току је изградња насуте бране Сврачково. Представници инвеститора (Србијаводе) су студентима детаљно објаснили и показали све до сада изведене објекте (шахтни прелив, водозахватну кулу, опточни тунел, темељни испуст). Детаљно су објашњени и проблеми са којима су се суочили (лоша стенска маса у левом боку) и начин санације.

Након ове насуте бране у изградњи, студенти су посетили један сличан изведени објекат - насуту брану Ровни код Ваљева. Ту су посебно детаљно обишли ски скок шахтног прелива, видели рад темељног испуста и ушли у водозахватну кулу. 

На свим објектима студенте су дочекали инжењери који су дали сва потребна објашњења и одговарали на многобројна питања студената, на чему им се најсрдачније захваљујемо.

01-06-23
Остале вести

Sourcing the evidence base from RECONECT NbS demonstration cases

(Искуства са природом инспирисаних демонстрационих локалитета из пројекта RECONECT)

Време одржавања: 6. јун 2023.  10:30  

Циљна публика: државне институције и агенције, локалне самоуправе, технички руководиоци, пројектантски стручњаци и консултанти, истраживачи и друга заинтересована публика  

Предавачи: Проф. Зоран Војиновић IHE Delft (Холандија), Lars Kildahl Sønderby, Odense Municipality (Данска), Guido Paliaga, GISIG (Италија), Mario Schirmer, Eawag (Швајцарска) и Christian Ebel, BUKEA (Немачка)

Трајање вебинара: 90 минута

Регистрација (бесплатна, али је број места ограничен) овде.
За оне који не могу да присуствују, снимак вебинара ће бити доступан овде.

31-05-23
Наука и струка

Студенти хидротехнике и водноеколошког инжењерства сваке године, у мају у оквиру стручне екскурзије, обилазе објекте хидросистема Дунав-Тиса-Дунав. Као и свих претходних година, наши љубазни домаћини биле су колеге из Вода Војводине, а стручни обилазак су организовале колеге Раде Марчетић, Коста Лалошевић, Емил Поповић и Мирко Томићевић. Студенти су прво обишли Београдски кеј у Новом Саду где су видели обалоутврду и на њој постављену линију одбране од поплава. Потом су посетили новосадско пристаниште, где се обављају радови на проширењу вертикалног кеја и потом наставили до магацина за мобилну опрему за заштиту од поплава и хидрочвора Нови Сад. На хидрочвору су посматрали рад броске преводнице и видели уставу којом се регулише ниво у каналу Савино село – Нови Сад који се на том месту спаја са Дунавом. Следећи објекат била је брана на Тиси код Новог Бечеја са бетонским прагом и сегментним уставама и бродском преводницом, а потом су обишли стару Ајфелову преводницу у Бечеју на споју магистралног канала Богојево-Бечеј са Тисом и пумпну станицу која има кључну улогу у заштити Бачке од поплава.

31-05-23
Остале вести

Обавештавамо све заинтересоване да је изашао информатор за упис на основне академске студије у школску 2023/2024. годину, у којем се налазе све информације у вези са студијама, програмима основних студија и конкурсом за упис на Грађевински факултет.

Информатор је бесплатан и доступан у електронској форми овде.


30-05-23
Упиши се

У Библиотеци Грађевинског факултета налази се Извештај комисије о прегледу и оцени докторске дисертације Ненада Бродића, маст.инж.геодез.под насловом:

 

СЕМАНТИЧКА СЕГМЕНТАЦИЈА ОБЛАКА ТАЧАКА ДОБИЈЕНОГ ЛАСЕРСКИМ СКЕНИРАЊЕМ ИЗ ВАЗДУХА КОРИШЋЕЊЕМ МЕТОДА МАШИНСКОГ УЧЕЊА

“SEMANTIC SEGMENTATION OF AIRBORNE LASER SCANNING POINT CLOUDS 
USING MACHINE LEARNING METHODS”

 

Комисија у саставу:

1. В. проф. др Жељко Цвијетиновић,дипл.геод.инж  

2. В. проф. др Драган Михајловић,дипл.геод.инж.- у пензији

3. В. проф. др Милева Самарџић–Петровић, дипл.геод.инж.

4. Доц. др Драган Борота, дипл.шум.инж.,Универзитет у Београду -  Шумарски факултет;

5. др Милутин Миленковић, дипл.геод.инж,истраживач, International Institute for Applied Systems Analysis – IIASA;

 

Са овим Извештајем и докторском дисертацијом се можете упознати до 24.06.2023. године, односно евентуалне примедбе у писаном облику можете доставити до наведеног рока.

 

26-05-23
Студије

Савез инжењера и техничара Србије заједно са Грађевинским факултетом Универзитета у Београду, уз подршку Привредне коморе Србије - Удружења за комуналне делатности и под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије организује 9. јуна у Београду другу научну конференцију ГУБИЦИ ВОДЕ У СИСТЕМУ ЈАВНОГ ВОДОСНАБДЕВАЊА.
Основни циљ Конференције је промоција и публиковање резултата научног рада, истраживања и стручног рада као и размена идеја и искустава стручњака из области планирања, изградње и управљања водоводним системима, са нагласком на управља његубицима воде. Више информација о конференцији можете пронаћи овде.

23-05-23
Наука и струка

Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) и Грађевински факултет Универзитета у Београду потписали су Уговор о пословно-техничкој сарадњи. Уговор су потписали директор РАТЕЛ-а Драган Пејовић и декан проф. др Владан Кузмановић.

Циљ Уговора је повезивање РАТЕЛ-а и ГРФ у сврху унапређења науке, иновација и технолошког развоја, кроз спровођење конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију, а оствариваће се: разменом знања, искуства и публикација, заједничким учешћем у домаћим и међународним научно-истраживачким програмима и пројектима из домена електронских комуникација и телекомуникационе опреме, учешћем у организовању и реализацији научних и стручних скупова, коришћењем постојећих информационих потенцијала ГРФ и РАТЕЛ-а, студентске праксе у РАТЕЛ-у итд.

Радујемо се будућој сарадњи са РАТЕЛ-ом!


23-05-23
Остале вести

Од дана 22.05.2023. године омогућено је пријављивање испита за Први јунски испитни рок. Обавештење о начину пријаве испита можете погледати овде

22-05-23
Студије
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011