Све вести на сајту

Обавештавају се студенти да је доступан распоред испита за други јунски испитни рок школске 2020/21. године. Обавештење о начину пријаве испита можете погледати овде.

23-06-21
Студије

Почетак наставе и образовања у области грађевинарства и геодезије на високошколском нивоу везује се за 19. јун 1846. године када је формирана Инжењерска школа при Лицеју у Београду. Оснивач и идејни творац Инжењерске школе био је инжењер Атанасије Николић (1803-1882), први ректор Лицеја, а касније и покретач Српске академије наука и уметности. Професори Инжењерске школе су били: Атанасије Николић (Практична геометрија-геодезија, Немачки језик), Игњат Станимировић (Немачки језик), Август Церман (Рачуница, Алгебра, Геометрија, Механика), Јан Неволе (Цртање и опште). Студије су трајале три године.
Током протеклих 175. година од када је почела настава из области грађевинарства и геодезије, мењале су се структуре образовања, политичке прилике, закони, наставни планови а ми смо посебно поносни на чињенице да се област грађевинарства и геодезије  изучавала готово од самих зачетака образовања у Србији, да су на нашем Факултету предавала велика имена српског градитељства и да је са факултета бирано 16 редовних и 6 дописних чланова САНУ и других иностраних академија.

Више о историјату Грађевинског факултета можете погледати овде

21-06-21
Остале вести

У петак 18. јуна 2021. на Грађевинском факултету у Београду, асистент Милица Мићић, маст. инж. грађ. одбранила је докторску дисертацију под насловом:

"УПРАВЉАЊЕ НЕРАВНИНАМА МАЛИХ ТАЛАСНИХ ДУЖИНА НА ГЛАВИ ШИНЕ"

Чланови комисије за одбрану били су: проф. др Зденка Поповић, в. проф. др Љиљана Брајовић,   доц. др Лука Лазаревић, проф. др Драган Петровић (Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву, Универзитет у Крагујевцу), доц. др Дејан Вучковић (Рударско-геолошки факултет, Универзитет у Београду).   

Честитамо!

18-06-21
Наука и струка

У лабораторији за хидраулику на Грађевинском факултету, у четвртак, 17.06.2021. од 14:00 до 14:30 биће одржано стручно предавање Ђорђа Митровића: Регенерација енергије из водоводних мрежа коришћењем пумпи у турбинском режиму (PAT): оптимална селекција, ефикасност, исплативост и процена потенцијала у Ирској и УК. Рад је резултат истраживања која је колега Митровић обавио током рада на својој докторској дисертацији.
Снабдевање чистом пијаћом водом је веома енергетски захтеван процес. Једна од солуција за смањење енергетске зависности водоводних мрежа, која привлачи све више интересовања међу истраживачима и практичарима широм света последњих неколико година, је регенерација енергије инсталацијом микро-турбина на локацијама, у мрежи које поседују вишак притиска. Међутим, употреба конвенционалних хидро-турбина које се по правилу дизајнирају по мери (custom made), за већину локација у водоводним мрежама које су најчешће инсталисаних снага мањих од 100 kW не би била економски исплатива. У последњих неколико година, у покушају да смање цену турбинске опреме, све више истраживача и практичара испитује подобност коришћења стандардних хидрауличких пумпи у турбинском режиму (на енглеском Pumps-As-Turbines или само PATs).
У овом кратком предавању говориће се о предностима и манама ових машина у односу на конвенционалне турбине, њиховој оптималној селекцији за локације у водоводним мрежама које карактеришу велике осцилације протока и притиска, предвиђању глобалног потенцијала локација на основу података о измереном протоку и притиску на овим локацијама као и економској исплативости замене класичних редуцира притиска са PATs.
Предавању можете присуствовати преко ZOOM апликације којој се можете прикључити преко следећег линка (није потребна никаква регистрација, слободан је приступ):
https://zoom.us/j/91920143307?pwd=dHJVMXhHWkVQeDl3dDdPK3l6QURmUT09
Meeting ID: 919 2014 3307, Passcode: 774847

15-06-21
Наука и струка

Обавештавамо све заинтересоване да је изашао информатор за упис на основне академске студије у школску 2021/2022. годину. Електронску верзију информатора можете преузети овде.

11-06-21
Упиши се

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ расписује КОНКУРС за избор у звање и заснивање радног односа jедног ВАНРЕДНОГ ПРОФЕСОРА за ужу научну област ГЕОИНФОРМАТИКА, са пуним радним временом, за рад на одређено време од пет година. Више информација можете погледати овде.

09-06-21
Наука и струка

Фестивал ISWiB, један од највећих студентских фестивала у југоисточној Европи, отворио је пријаве за своје волонтере који ће у периоду од 6. до 13. августа учествовати у реализацији истог. Конкурс је сачињен из два круга. Први круг је форма коју треба попунити до 11. јуна, а други круг је интервју уживо. Више о овоме можете погледати овде.


 

09-06-21
Остале вести

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ расписује КОНКУРС за избор у звање и заснивање радног односа, више информација можете погледати овде.

03-06-21
Наука и струка

Декан Грађевинског факултета проф. др Владан Кузмановић о изменама које очекују нове генерације студената-нови студијски програми и нова акредитација. Видео снимак можете погледати овде.

02-06-21
Остале вести

У складу са чланом 5. Правилника о приступном предавању на Грађевинском факултету Универзитета у Београду бр.22/201-3-16 од 24.02.2017. објављује се:

ОБАВЕШТЕЊЕ
О ОДРЖАВАЊУ ПРИСТУПНОГ ПРЕДАВАЊА


Кандидат др Александар Секулић, маст.инж.грађ., пријављен за избор у звање доцента за уже научне области ГЕОИНФОРМАТИКА И  МОДЕЛИРАЊЕ И МЕНАЏМЕНТ У ГЕОДЕЗИЈИ по конкурсу објављеном 12.05.2021. у публикацији „Послови“ Националне службе за запошљавање, одржаће  приступно предавање на тему:


„Преглед метода за просторну интерполацију“


Предавање ће бити одржано у понедељак 07.06.2021. године у 1300 часова у сали 141 Грађевинског факултета у Београду, на адреси Булевар краља Александра бр.73.

28-05-21
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011