Све вести на сајту

Трећа генерална скупштина учесника Horizon пројекта Circ-Boost, у ком Грађевински факултет учествује као један од кључних партнера, одржана је у Барселони у периоду од 27. до 28. јуна 2024. године. Вођа радног пакета 3, проф. др Иван Игњатовић, одржао је презентацију напретка овог радног пакета, као и самог Пилота 3, чији је лидер Грађевински факултет у Београду и који има за циљ формирање, тестирање и демонстрацију циркуларних решења у грађевинарству кроз изградњу модуларног и демонтажног приземног објекта. Доц. др Зорана Петојевић, вођа радног пакета 4, презентовала је напредак и досадашње резултате овог радног пакета, који се фокусира на развој напредне 3D веб-засноване мапе циркуларне економије, са циљем мапирања потенцијала циркуларности постојећих зграда и максимизирања њихове искоришћености.

20-07-24
Наука и струка

Грађевински факултет Универзитета у Београду расписује КОНКУРС за избор у звање и заснивање радног односа. Више информација можете видети овде.

17-07-24
Наука и струка


Mеђународнa конференцијa „Природом инспирисана решења, за безбедност воде и прилагођавање клими“  одржана је 3-5. јула 2024. године,  у хотелу Метропол.

Конференција је окупила академску заједницу и људе из праксе који су разменили информације, искуства и резултате истраживања о различитим аспектима у вези са природом инспирисаним  решењима.

Конференцију је организовала RECONECT мрежа, пројекат који финансира Европска комисија  (www.reconect.eu) уз подршку Међународне асоцијације за воде (IWA) и Међународне асоцијације за хидро-еколошко инжењерство и истраживање (IAHR).

Видео снимак можете погледати на нашем јутјуб каналу

05-07-24
Наука и струка

У периоду од 09.06. до 14.06.2024. године, одржана је 16. међународна конференција о урбаном одводњавању (16th International Conference on Urban Drainage - ICUD) на Техничком Универзитету у Делфту у Холандији (TU Delft). Током конференције, наставници и истраживачи са Катедре за хидротехнику и водно еколошко инжењерство презентовали су резултате научних истраживања из области моделирања система за одводњавање, развоја мерних техника за мониторинг система за одводњавање и примене природом инспирисаних решења за смањење ризика од поплава у урбаним срединама. Поред тога, активно су учествовали на састанцима радних група и председавали на неколико сесија током конференције.

04-07-24
Наука и струка

На Грађевинском факултету, 1-2. јула 2024. године одржана је дванаеста и последња Генерална скупштина RECONECT-а. Током дводневног рада представљен је укупан напредак пројекта, кључни резултати, закључивање, финализација и примена активности истраживања, остварени утицаји на локалном и националном нивоу током последњих 6 година као и будући утицаји и примена резултата са пројекта у области примене природом инспирисаних решења у заштити од поплава, суша, клизишта и других хидрометеоролошких ризика.

Видео можете погледати на нашем јутјуб каналу.

03-07-24
Наука и струка

У среду 3. јула 2024. на Грађевинском факултету у Београду, Душан Петковић, маст. инж. геод. одбраниo је докторску дисертацију под насловом:

                             ОДРЕЂИВАЊЕ ЛОКАЛНИХ МОДЕЛА ЈОНОСФЕРЕ ЗА ПОТРЕБЕ
              ПРЕЦИЗНОГ ПОЗИЦИОНИРАЊА ГЛОБАЛНИМ НАВИГАЦИОНИМ САТЕЛИТСКИМ СИСТЕМИМА

Чланови комисије за одбрану били су: проф. др Драган Благојевић, доц. др Миљана Тодоровић Дракул, др Александра Коларски (Универзитет у Београду, Институт за физику).

Честитамо!

03-07-24
Наука и струка

На Грађевинском факултету Универзитета у Београду, у периоду од 18-21. јуна 2024. године, одржана је трећа по реду тренинг школа у оквиру COST акције (COST ACTION CA20109)  MODENERLANDS (Modular energy islands for sustainability and resilience) чија је тема пројектовање плутајућих енергетских острва од традиционалних концепата до концепта дигиталних близанаца (Conceptual design of floating energy islands from traditional concepts to digital-twins driven design). Руководилац COST акције је проф. др Carlos Rebelo са Универзитета у Коимбри.

Доц. др Анина Глумац, уз помоћ колега доц. др Милоша Јочковића, Кристине Костадиновић Вранешевић и Милице Копривице, са Грађевинског факултета у Београду,  окупила је учеснике из преко 10 земаља са престижних европских универзитета, међу којима су : University of Birmingham, University of Coimbra, Liverpool John Moores University, TU Delft, Università Politecnica delle Marche, University College Dublin, Technical University of Crete, Polytechnic University of Tirana, Atlantic Technological University, ERC, Bursa Technical University, University of La Coruna, IUSS Pavia, University of Florence, Универзитет у Нишу, Faculty of El. Eng. and Inf. Tech. N. Macedonia, Middle East Technical University.

Тренинг школа има за циљ да споји и систематизује рад европских истраживачких група на развоју технологија са одрживом енергијом, са посебном пажњом на енергију ветра и таласа. Тенденција тренинг школе је да се уз обуку, помоћу таргетованих предавања презентованих од стране искусних предавача и синергију истраживачких области самих полазника, развију почетне идеје, а затим и сами пројекти. Основна тема којој се тежи је примена принципа одрживе енергије која ће обезбедити максимално прикупљање и конверзију обновљивих извора енергије и њихово ефикасно увођење у мрежу са најсавременијим технологијама за складиштење и транспорт енергије.

У оквиру одржане тренинг школе, организована је и посета ветропарку Чибук 1. Генерални менаџер компаније Ветроелектране Балкана, Раде Рогановић и његов тим су учеснике тренинг школе провели кроз ветропарк и пружили практичне информације о одржавању и управљању ветроелектраном, као и еколошким аспектима производње енергије из ветра.

28-06-24
Наука и струка

Доц. др Ана Надажди добила је престижну Европску награду од EDA (European Demolition Association) за циркуларну економију, за изузетан допринос области управљања отпадом од грађења и рушења.
Надажди је истакла значај овог признања: "Ова награда представља потврду мог рада у развоју модела за процену одрживости система за управљање отпадом од грађења и рушења, што је било кључно у мом докторском истраживању." Говорећи о својој мотивацији за истраживање, додала је: "Још од 2018. године, када сам започела истраживање, приметила сам недостатак пажње овој теми у Србији. Мој рад је био усредсређен на промовисање циркуларне економије у грађевинском сектору, што је посебно важно у контексту брзе урбанизације Београда и других градова у Србији".
Aна Надажди је добила награду асоцијације и 2023. године.

Честитамо!

Више информација можете да погледате овде.

24-06-24
Наука и струка

У петак, 28. јуна 2024. године, 9.00-12.00ч, у сали 141, на Грађевинском факултету биће одржано предавање:

Seismic assessment of unreinforced masonry buildings: sharing experience from the New Zealand and Serbia (Сеизмичка процена зграда од неармиране зидарије: искуства са Новог Зеланда и Србије)

Предавачи:
Jitendra Bothara, Resipro International Engineering Ltd., Нови Зеланд
Светлана Брзев, Српско удружење за земљотресно инжењерство (SUZI-SAEE), Београд
Олга Ђуриђ-Перић, Asmec Consultants, Београд
Борко Булајић, Факултет техничких наука, Нови Сад
Марко Маринковић, Грађевински факултет, Универзитет у Београду
Матија Бошковић, Грађевински факултет, Универзитет у Београду

Учешће на семинару биће могуће и преко Зум платформе.

Уколико сте заинтересовани да присуствујете семинару на овај начин, пошаљите мејл на мејл адресу suzi@suzi-saee.rs и биће Вам послат линк за приступ семинару.
Семинар ће се одржати на енглеском језику.
Присуство семинару је бесплатно.
Апстракт и програм семинара, као и биографије предавача могу се пронаћи на овде.

21-06-24
Наука и струка

У оквиру програма GovTech: Дигитализација јавног сектора Србије, покренутог од стране Фонда за иновациону делатност Републике Србије, истраживачки тим са Катедре за хидротехнику и водно еколошко инжењерство Грађевинског Факултета развија решење засновано на вештачкој интелигенцији као подршку прогнози поплава на сливу реке Колубаре. Решење се развија као одговор на изазов „Унапређење система за рану најаву поплава на сливу Колубаре применом машинског учења“ кандидованог од стране Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе". Пројекат којим се решава постављени изазов заснива се на напредном алгоритму за обраду и употребу хидролошких података употребом алата вештачке интелигенције. Развој решења финансира се из средстава Фонда за иновациону делатност Републике Србије и суфинансира се од стране Института за водопривреду „Јарослав Черни" АД као партнера из привреде. Више информација може се погледати на линку овде.

20-06-24
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011