Све вести на сајту

У организацији Центра за развој каријере студената, Студентског парламента Грађевинског факултета у Београду и Студентског парламента Архитектонског факултета у Београду, у периоду од 12. – 15. октобра 2024. године, на Златибору, одржаже се 5. Конгрес студената грађевинарства, геодезије и архитектуре.

Циљ пројекта је да окупи студенте грађевинских, архитектонских и геодетских факултета који ће се сусрести са савременим трендовима науке и упознати са различитим начинима приступа и решавања конкретних проблема у области грађевинарства, архитектуре, урбанизма, просторног планирања, заштите животне средине.

Кроз вишедневни програм, еминентни стручњаци ће својим знањем и искуством на предавањима студентима дати прилику да стекну нова знања, индивидуално напредују и стручно се усаврше.

На овај начин, наука се промовише директно кроз инвестиције у знање, а самим тим и будућност целе генерације научника и истраживача.
Конференција поред научно едукативног програма има посебан садржај који је осмишљен за упознавање и дружење.

Цена учешћа на 5. Конгресу студената грађевинарства, геодезије и архитектуре за студенте из Републике Србије износи 7700рсд (66евра) и обухвата: 3 ноћења на бази пуног пансиона, учешће на предавањима и радионицама, промо материјал и сертификат о учешћу на конференцији.

Цена учешћа на 5. Конгресу студената грађевинарства, геодезије и архитектуре за студенте из других земаља износи 9700рсд (83евра) и обухвата: 3 ноћења на бази полу пансиона, учешће на предавањима и радионицама, промо материјал и сертификат о учешћу на конференцији.

За студенте из Београда организован је аутобуски превоз који је могућ уз доплату у износу од 2000рсд.

Уколико сте заинтересовани за учешће, пријаве можете извршити до 01.10.2024. године, путем линка.

11-09-24
Наука и струка

У оквиру Светске недеље зелене градње 2024 – WGBW24 - коју је Савет зелене градње Србије организовао у партнерству са Привредном комором Србије,  9. и 10. септембра одржана је Националнa конференцијa. Током оба дана конференције, уз саговорнике из Србије и Европе, кроз низ разговора, предавања, примера добре праксе и интерактивних дискусија, истраживало се како локална решења могу да одговоре на глобалне проблеме са којима се сусреће грађевински сектор. Током првог дана конференције одржана је промоција Circ-Boost пројекта у којем учествује Грађевински факултет и Reconstruct и Woodcircles пројеката који се фокусирају на примену циркуларности у грађевинском сектору. Представљање ових пројеката има за циљ да се привреди приближе решења, резултати са пројеката, а што ће дати допринос циркуларној економији. Током другог дана конференције представили су се различити видови иновација у грађевинском сектору: од иновација малих предузећа и кластера, преко механизама за подршку иновативној делатности, до нових погледа на приоритете и приступе у развоју системских решења.

Активности Савета током WGBW24 су видљиве и на Глобалној мапи активности Светског Савета зелене градње.

06-09-24
Наука и струка

У петак 27. септембра 2024. на Грађевинском факултету организоваће се Четврти јавни скуп студената докторских студија, са циљем јавног презентовања радова студената свих студијских програма ДАС на Грађевинском факултету.

Пријављивање на скуп врши се слањем наслова и проширеног резимеа рада (укупно до 800 речи) у PDF формату, Продекану за науку, на адресу gfnauka@grf.bg.ac.rs. Последњи термин за пријаву је петак 13. септембар 2024. године у 12 часова. Након прикупљања пријава, објавиће се распоред презентација на сајту факултета. Максимално трајање презентације је 10 минута, уз 5 минута предвиђених за дискусију. На јавном скупу може се презентовати искључиво рад који представља резултате рада на докторској дисертацији, или у оквиру предмета на ДАС.

Након презентација докторанада, одржаће се предавање проф. др Милана Килибарде: QUARTO aлат као подршка поновљивом истраживању са примерима у R-у и Python-у.

Надамо се да ће велики број кандидата искористити прилику да на овај начин размени искуства са докторандима и наставницима Грађевинског факултета и унапреди међусобну сарадњу, као и да добије нове идеје и инспирацију на изради докторске дисертације.

 

26-08-24
Наука и струка

У складу са чланом 4. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду („Гласник Универзитета“ бр. 195/2016 и 199/2017), као и у складу са чланом 5. Правилника о извођењу приступног предавања на Грађевинском факултету Универзитета у Београду (пречишћен текст бр. 22/201-3-16 од 30.12.2016. од 24.02.2017), објављује се:
                                


ОБАВЕШТЕЊЕ ЈАВНОСТИ
О ОДРЖАВАЊУ ПРИСТУПНОГ ПРЕДАВАЊА


Обавештавамо јавност да ће се на Универзитету у Београду - Грађевинском факултету одржати приступно предавање у оквиру поступка за избор једног ДОЦЕНТА за ужу научну област: МЕХАНИКА ТЛА, ФУНДИРАЊЕ И ГЕОЕКОЛОШКО ИНЖЕЊЕРСТВО, за рад на одређено време од 5 година, који је објављен на интернет страници Универзитета у Београду - Грађевинског факултета и у публикацији „Послови“ бр. 1100 до 1101, дана 17.07.2024. године.

Предавање ће бити одржано у петак 23.08.2024. године са почетком у 9.00 часова у Лабораторији за механику тла Грађевинског факултета у Београду, сала бр. 160.

На конкурс се пријавио један кандидат, др Никола Обрадовић, маст.инж.грађ.

Пријављени кандидат ће одржати приступно предавање у временском трајању од 45 минута.

Комисија је утврдила тему приступног предавања под насловом:  
„Примена напредних конститутивних модела за описивање понашања преконсолидованих глина".

14-08-24
Наука и струка

Трећа генерална скупштина учесника Horizon пројекта Circ-Boost, у ком Грађевински факултет учествује као један од кључних партнера, одржана је у Барселони у периоду од 27. до 28. јуна 2024. године. Вођа радног пакета 3, проф. др Иван Игњатовић, одржао је презентацију напретка овог радног пакета, као и самог Пилота 3, чији је лидер Грађевински факултет у Београду и који има за циљ формирање, тестирање и демонстрацију циркуларних решења у грађевинарству кроз изградњу модуларног и демонтажног приземног објекта. Доц. др Зорана Петојевић, вођа радног пакета 4, презентовала је напредак и досадашње резултате овог радног пакета, који се фокусира на развој напредне 3D веб-засноване мапе циркуларне економије, са циљем мапирања потенцијала циркуларности постојећих зграда и максимизирања њихове искоришћености.

20-07-24
Наука и струка

Грађевински факултет Универзитета у Београду расписује КОНКУРС за избор у звање и заснивање радног односа. Више информација можете видети овде.

17-07-24
Наука и струка


Mеђународнa конференцијa „Природом инспирисана решења, за безбедност воде и прилагођавање клими“  одржана је 3-5. јула 2024. године,  у хотелу Метропол.

Конференција је окупила академску заједницу и људе из праксе који су разменили информације, искуства и резултате истраживања о различитим аспектима у вези са природом инспирисаним  решењима.

Конференцију је организовала RECONECT мрежа, пројекат који финансира Европска комисија  (www.reconect.eu) уз подршку Међународне асоцијације за воде (IWA) и Међународне асоцијације за хидро-еколошко инжењерство и истраживање (IAHR).

Видео снимак можете погледати на нашем јутјуб каналу

05-07-24
Наука и струка

У периоду од 09.06. до 14.06.2024. године, одржана је 16. међународна конференција о урбаном одводњавању (16th International Conference on Urban Drainage - ICUD) на Техничком Универзитету у Делфту у Холандији (TU Delft). Током конференције, наставници и истраживачи са Катедре за хидротехнику и водно еколошко инжењерство презентовали су резултате научних истраживања из области моделирања система за одводњавање, развоја мерних техника за мониторинг система за одводњавање и примене природом инспирисаних решења за смањење ризика од поплава у урбаним срединама. Поред тога, активно су учествовали на састанцима радних група и председавали на неколико сесија током конференције.

04-07-24
Наука и струка

У среду 3. јула 2024. на Грађевинском факултету у Београду, Душан Петковић, маст. инж. геод. одбраниo је докторску дисертацију под насловом:

                             ОДРЕЂИВАЊЕ ЛОКАЛНИХ МОДЕЛА ЈОНОСФЕРЕ ЗА ПОТРЕБЕ
              ПРЕЦИЗНОГ ПОЗИЦИОНИРАЊА ГЛОБАЛНИМ НАВИГАЦИОНИМ САТЕЛИТСКИМ СИСТЕМИМА

Чланови комисије за одбрану били су: проф. др Драган Благојевић, доц. др Миљана Тодоровић Дракул, др Александра Коларски (Универзитет у Београду, Институт за физику).

Честитамо!

03-07-24
Наука и струка

На Грађевинском факултету, 1-2. јула 2024. године одржана је дванаеста и последња Генерална скупштина RECONECT-а. Током дводневног рада представљен је укупан напредак пројекта, кључни резултати, закључивање, финализација и примена активности истраживања, остварени утицаји на локалном и националном нивоу током последњих 6 година као и будући утицаји и примена резултата са пројекта у области примене природом инспирисаних решења у заштити од поплава, суша, клизишта и других хидрометеоролошких ризика.

Видео можете погледати на нашем јутјуб каналу.

03-07-24
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011