Све вести на сајту

На свечаности поводом Дана Универзитета јуче је свечано додељено звање професор емеритус Драгану Буђевцу, првом професору са Грађевинског факултета Универзитета у Београду у том звању. Почасна звања  професор емеритус  уручују се редовним професорима у пензији који су се истакли научним и педагошким радом и стекли мeђународну репутацију. Професору емеритусу Драгану Буђевцу честитамо на додељеном звању и желимо још пуно успеха у даљем раду на Грађевинском факултету у Београду.

15-09-20
Наука и струка

Након летње паузе, настављамо са извођењем курсева из програма перманентног усавршавања.Седмо извођење курса о пројектовању и извођењу бетонских конструкција према еврокодовима планирано је за 02.10, 03.10, 09.10. и 10.10.2020. Програм по данима је редукован и коригован на основу информација добијених од полазника кроз анкете које су попуњавали у претходним извођењима овог курса. Реализација курса одвијаће се као и до сада уз поштовање свих мера превенције и заштите од заразних болести.

Све детаље у вези курса и пријаву можете видети овдe.

08-09-20
Наука и струка

Обавештавамо Вас да се у библиотеци и на сајту Грађевинског факултета налази се Извештај комисије о прегледу и оцени докторске дисертације Милош Марјановић, маст.инж.грађ.под насловом:

АНАЛИЗА ИНТЕРАКЦИЈЕ ШИПОВА У ГРУПИ ОПТЕРЕЋЕНОЈ ХОРИЗОНТАЛНИМ ОПТЕРЕЋЕЊЕМ ПРОИЗВОЉНОГ ПРАВЦА“

analysis of interaction inside the pile group subjected to arbitrary horizntal loading“

  Комисија у саставу:

1.     Проф. др Мирјана Вукићевић, дипл.грађ.инж.

2.     Dr.-Ing. Diethard König, виши стручни сарадник

3.     В. проф. др Петар Сантрач, дипл.грађ.инж.

4.     Доц. др Селимир Леловић, дипл.грађ.инж.  

5.     Доц. др Сања Јоцковић, дипл.грађ.инж.

Са овим Извештајем и докторском дисертацијом се можете упознати до 12.09.2020. године, односно евентуалне примедбе у писаном облику можете доставити до наведеног рока.

 

14-08-20
Наука и струка

У оквиру Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, Фонд за науку ће финансирати 12 пројеката. Циљеви Програма су подстицање изврсности и релевантности научних истраживања у Србији у домену вештачке интелигенције, подстицање примене резултата научних истраживања из домена вештачке интелигенције у развоју привреде Србије, као и развоју људских ресурса из домена вештачке интелигенције.

Тим истраживача са Грађевинског и Математичког факултета кроз пројекат ЦЕРЕС развијаће алгоритме засноване на вештачкој интелигенцији како би се на основу бројних доступних података и сателитских снимака донеле корисне и правовремене одлуке у пољопривреди.

Руководилац пројекта EO-BASED INFORMATION FOR “SMARTER” AGRICULTURE AND CARBON FARMING је проф. др Милош Ковачевић.

Текст о пројекту нашег факултета објављен у дневном листу Политика                          можете погледати ОВДЕ    

05-08-20
Наука и струка

Грађевински факултет у Београду у сарадњи са Асоцијацијом инжењера консултаната организује двоневни курс под насловом: УПРАВЉАЊЕ ИНВЕСТИЦИОНИМ ПРОЈЕКТИМА у Србији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Црној Гори – основни курс. Предавач је В.проф.др Зоран Стојадиновић, дипл.инж.грађ. Све детаље позива можете наћи овде.

Заинтересовани кандидати се могу пријавити овде.

23-06-20
Наука и струка

 

Грађевински факултет ће успоставити научну сарадњу са Универзитетом у Делфту (Холандија) и Универзитетом у Абердину (Велика Британија) у оквиру јавног позива Фонда за науку- Програм сарадње српске науке са дијаспором. Програм је усмерен на успостављање научне сарадње између истраживача из Србије и дијаспоре. Наши истраживачи ће имати прилику да бораве и део истраживања спроведу у Холандији и Великој Британији.

 

Назив прoјекта

Руководилац пројекта

Партнер на пројекту

Институција партнера на пројекту

APPLICATION OF DOUBLE-AVERAGING METHODOLOGY TO MODELLING OF FLOW IN COMPOUND CHANNELS WITH VEGETATION ON FLOODPLAINS

Дејана Ђорђевић

Дубравка Покрајац

School of Engineering, University of Aberdeen

HYBRID SOLUTION FOR IMPROVED GREEN CONCRETE PERFORMANCE

Снежана Маринковић

Младена Луковић

Faculty of Civil Engineering and Geosciences, Delft University of Technology

HYBRID STRUCTURES AND CONNECTION OF TIMBER AND FRP

Марија Тодоровић

Марко Павловић

Faculty of Civil Engineering and Geosciences, Delft University of Technology

 

 

10-06-20
Наука и струка

Проф. др Владан Кузмановић говорио је о процесу акредитације и важним изменама које очекују будуће студенте Грађевинског факултета. Нови формат студирања 3+2 (три године основних студија и две године мастер студија) допринеће ефикаснијем студирању, осавремењавању наставних планова и усклађивању са европским универзитетима. Иако нови формат студирања важи од идуће године, декан Грађевинског факултета напомиње да и студенти који се упишу ове године могу да рачунају на низ нових мера које су подстицајне и које ће омогућити ефикасније студирање.

Видео снимак можете погледати овде

 

08-06-20
Наука и струка

Baldinistudio International у сарадњи са професорима Грађевинског факултета Београда, Суботице и ФТН Нови Сад, одржаће бесплатан вебинар на тему " Зашто БИМ у образовању ? ".  Учесници ће се потрудити да дају одговор на ово питање и објасне значај БИМ-а у образовном систему.

Саговорници ће  бити доц. др Ненад Фриц, продекан за наставу Грађевинског факултета у Београду, Универзитет у Београду, проф. др Данијел Кукарас, проф. Грађевинског факултета Суботица, Универзитет у Новом Саду и проф. др Игор Пешко, проф. Факултета техничких наука у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду.

Придужите  се и сазнајте све што вас интересује на ову тему путем линка овде.

 

26-05-20
Наука и струка

У Библиотеци и на сајту Грађевинског факултета налази се Извештај комисије о прегледу и оцени докторске дисертације Ведрана Царевића, маст.инж.грађ.под насловом:

Утицај прслина на механизме детериорације и трајност армиранобетонских конструкција

INFLUENCE OF CRACKS ON THE DETERIORATION MECHANISMS AND DURABILITY OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES

 

Комисија у саставу:

1. Проф. дрСнежана Маринковић, дипл.грађ.инж.

2. В. проф. др Иван Игњатовић, дипл.грађ.инж.

3. Проф. др. Властимир Радоњанин, дипл.грађ.инж., /Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду/

4. Доц. др Бранко Шавија, дипл.грађ.инж., /Технички универзитет у Делфту, Холандија/

Са овим Извештајем и докторском дисертацијом се можете упознати до 23.06.2020. године, односно евентуалне примедбе у писаном облику можете доставити до наведеног рока.

25-05-20
Наука и струка

 

На основу одлуке Катедре за геодезију и геоинформатику (бр. 8/2020), у поступку пријаве докторске дисертације биће одржана одбрана приступног рада у среду од 12 часова у сали 141.
Радни наслов докторске дисертације је Семантичка сегментација облака тачака добијеног ласерским скенирањем из ваздуха коришћењем метода машинског учења кандидата Ненада Бродића.

 

18-05-20
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011