Све вести на сајту

Међународна конференција студената грађевине ISUCCES са вишегодишњом традицијом, одржава се и ове године на Грађевинском факултету у Осијеку, од 15. до 21. јула. Тимови учесника у саставу од по два студента основних или мастер студија могу се пријавити за учешће до 1. маја, при чему је неопходно да пошаљу апстракт научног рада на енглеском језику који ће представити на конференцији. Такође, тимови имају задатак да осмисле макету зграде коју ће током конференције конструисати и која ће последњег дана бити тестирана на сеизмичка дејства. Сви трошкови учешћа, смештаја и хране су покривени, па је на учесницима да се постарају искључиво за путне трошкове. Више информација може се наћи на сајту https://sgfos.com/en/isucces-en/, а за искуства, савете и помоћ припријави на располагању стоје Синиша Саватовић (соба 4) и Исидора Јаковљевић (светларник, соба 5).

08-04-19
Наука и струка

Са задовољством вас обавештавамo да je у складу са одредбама протокола о сарадњи Универзитета у Београду и Града Београда, отворен позив студентима завршних година за учешће у програму Универзитетске радне праксе – БГ Пракса 2019.
Више информација о програму и позицијама које се нуде за студенте Грађевинског факултета потражите овде тј. овде.

08-04-19
Наука и струка

Радите као истраживач у Француској или у Србији и желите да развијете сарадњу између ваших научних тимова? Конкуришите за заједнички пројекат у оквиру програма “Павле Савић, партнерства Hubert Curien “!
Више од 130 истраживачких пројеката добило је подршку и користило ову финансијску помоћ од 2003. године.
Циљ овог двогодишњег програма је да у обе земље развије научну и техничку сарадњу на високом нивоу са посебним нагласком на успостављање нових партнерстава као и укључивање младих истраживача у пројекте. Носилац овог програма у Србији је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, док га у Француској спроводе Министарство за Европу и спољне послове и Министарство високог образовања, истраживања и иновација, у сарадњи са Француским институтом у Србији.
Све научне области, рачунајући и хуманистичке и друштвене науке обухваћене су овим овим програмом. Финансирање се искључиво односи на покривање трошкова везаних за мобилност истраживача ангажовних на заједничком пројекту. Овај програм од свог почетка игра важну улогу у развијању научних партенрстава на вишем нивоу, нарочито у оквиру пројеката које финансира Европска унија. Исто тако, омогућава едукацију мадих стручњака и објављивање заједничких публикација.

Крајњи рок за подношење кандидатура: 3. јун 2019.
Објављивање резултата: децембар 2019.
Почетак пројеката: јануар 2020.
Крај пројеката: децембар 2021.

Контакт у Француском институту: mailto:vesna.adamovic@institutfrancais.rs
Апликација за конкурисање доступна на сајтовима:
За екипе из Француске : https://www.campusfrance.org/fr/savic
За екипе из Србије :
http://www.mpn.gov.rs/medjunarodna-naucna-saradnja/bilateralna-saradnja-sa-francuskom/

05-04-19
Наука и струка

У гостовању на РТС-у, декан Грађевинског факултета проф. др. Владан Кузмановић говорио је о измени законске регулативе из области безбедности од пожара, о енергетској ефикасности и зеленој градњи.
Проф. Кузмановић је истакао да стиропор представља веома добар термоизолациони материјал, а да осетљивост на деловање пожара треба решавати одговарајућим пројектантским решењима, те да нема разлога да регулатива у Србији буде строжија него у земљама у окружењу, или у земљама Eвропске уније.
На нашем факултету постоје специјалистичке студије из области Енергетске ефикасности, чијим завршетком студенти постају лиценцирани инжењери за енергетску ефикасност. На студијама се учи да нема универзалног решења. Неопходно је сагледати карактеристике објекта и техничке услове експлоатације, урадити техничко-економску анализу и у складу са пројектним задатком дефинисати оптимално техничко решење.
О зеленој градњи, проф. Кузмановић је напоменуо да поред уштеде енергије, представља заправо концепт у коме се инсистира на квалитету уграђених материјала и инсталација, у циљу рационалнијег коришћења ресурса, како током изградње тако и током експлоатације објеката и инфраструктуре.
На Грађевинском факултету се изучавају аспекти зелене градње из домена грађевинарства и хидротехнике. Факултет учествује у неколико великих међународних пројеката за развој иновативних система који рационално користе ресурсе за изградњу грађевинских објеката и укључују примену природних принципа у планирање и градњу објеката.
Цело обраћање можете погледати путем Јутјуб канала.

25-03-19
Наука и струка

На промоцији доктора наука Универзитета у Београду, одржаној 19. марта 2019. године, промовисани су кандидати који су своје докторске дисертације одбранили на Грађевинском факултету.  Ово су они: Вељко Коковић, Бојан Миловановић, Марко Маринковић, Ђорђе Недељковић, Марија Лазовић, Никола Тошић, Ања Ранђеловић, Будо Зиндовић. Честитамо им!

 

20-03-19
Наука и струка

Уједињене нације обележавају 22. март 2019. Светски дан вода, са поруком „Вода за све, ко год да сте, где год да сте, вода је ваше право!“
https://www.worldwaterday.org/

У организацији Националног комитета за Међународни хидролошки програм UNESCO-а, Грађевински факултет Универзитета у Београду организује 25. марта 2019. у 13:00 сати, у сали 141 обележавање Светског дана вода. Детаљан програм састанка можете видети на следећем линку овде. Позивате се да својим присуством увеличате овај значајан дан.

18-03-19
Наука и струка

Универзитет Баухаус у Вајмару организује летњу школу намењену студентима мастер и докторских студија грађевинарства, пре свега конструктивног одсека. Током две седмице трајања курса учесници ће имати прилику да слушају предавања, представе своје радове и баве се експерименталним и практичним радом у оквиру једног од пет понуђених пројеката. Такође, током трајањa школе организује се посета градилишту, али и екскурзије и разноврсне активности у слободно време. Програм се одржава од 4. до 16. августа, а ове године учесници ће имати прилику да буду део прославе стогодишњице постојања Баухаусове школе. Више информација о самом програму, пријави и могућим стипендијама заинтересовани студенти могу пронаћи на следећем линку https://www.uni-weimar.de/summerschool/en/courses/engineering-environment/forecast-engineering/. Такође, за савете и помоћ припријави, студенти могу консултовати асистентa Исидору Јаковљевић (светларник, соба 5).

07-03-19
Наука и струка


У оквиру пројекта BW Exceptional, компанија Belgrade Waterfront наградила најбоље студенте докторских студија четири факултета Универзитета у Београду са по 5000 евра за даље усавршавање. Међу добитницима су и студенти Грађевинског факултета: Андрија Радовић и Данило Јоксимовић.

Више информација потражите путем линка овде.

фото 1 Данило Јоксимовић и Андрија Радовић

фото 2 Андрија Радовић

фото 3 Данило Јоксимовић

28-02-19
Наука и струка

Компанија ЈАДРАН расписује конкурс за плаћену праксу за студенте Грађевинског факултета у Београду.
Желиш да се запослиш чим завршиш факултет?
Тражиш место на ком ћеш теоријско знање надоградити практичним?
Желиш да радиш у компанији која је оријентисана ка сталном развоју и усавршавању?
Јадран је право место за тебе!

Пријавите се за плаћену праксу која траје месец дана, са могућношћу сталног запослења.

Услови:
1.    Највише 3 испита до краја МАСТЕР студија
2.    Просек оцена изнад 8.00

Рок за пријаву је 6. 3. 2019.

ЛИНК ЗА ПРИЈАВУ: office@jadran-bg.rs

27-02-19
Наука и струка

Поштоване колегинице и колеге,

Част нам је и задовољство да вас позовемо на стручна предавања која ће се одржати у уторак и среду у оквиру посете професора са Универзитета у Западној Атици, Катедре за геодезију и геоинформатику из Атине. Предавања су отворена за све професоре и асистенте, као и студенте Грађевинског факултета.

Теме као и сатница предавања су:

уторак - 26.  2. 2019. сала 141

10:00 -11:00 - Andreas Tsatsaris: "How Geographical Information Systems and Digital

                        Cartography rebuild an old museum in an award-winning museum"

11:00-12:00 -   Дискусија и пауза

12:00-13:00 -   TasosKesidis: "Content based building retrieval from urban image

                        databases"

13:00-14:00 -   Дискусија и пауза

 
среда - 27.  2. 2019. сала 141

10:00-11:00 -   John Kiousopoulos: " Calculation of human impact on the natural

                        environment based on the land uses changes; the case of coastal areas"

11:00-12:00 -   Дискусија и пауза

26-02-19
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011