Све вести на сајту

Дана 16. 4. 2018. године, 72 студента Грађевинског факултета Универзитета у Београду у пратњи 9 наставника обишло је радове на изградњи ветропарка Чибук 1 у Долову код Панчева. У питању је један од највећих пројеката у Србији у области обновљивих извора енергије. Са 57 ветрогенeратора висине 110 метара и укупне инсталисане снаге од 158,4 MW ради се о највећем ветропарку у Србији.

У једном дану студенти завршних година модула за Конструкције и модула за Менаџмент, технологије и информатику у грађевинарству успели су да изнутра виде већ изграђене ветрогенераторе, упознају се са врстом и начином фундирања, са поступцима армирања и бетонирања темељних греда,  да на лицу места сагледају све изазове и проблеме који се јављају у поступку изградње и монтаже челичне конструкције оваквих објеката. Такође, ово је била ретка прилика да на лицу места виде кранове носивости 600 тона, као и механизацију неопходну за изградњу 50 километара нових сервисних саобраћајница. Обиласком трафо станице 400/35kV и двоструког далековода  400kV студенти и наставници Грађевинског факултета имали ли су прилику да прошире своја знања и општу техничку информисаност.

Захваљујући присуству представника извођача радова и стручног надзора као и њиховој кооперативности, студенти су кроз постављање питања и разговор успели да на лицу места отклоне највећи број дилема везаних за оно што су имали прилике да виде.

Тежња Грађевинског факултета да подржи овакву врсту усавршавања пре свега студената али и наставника сама по себи није довољна. Без разумевања, вербалне и материјалне подршке свих учесника на пројекту, инвеститора - компаније Ветроелектране Балкана, извођача радова - компанија „General Electric“ и „DVAD Solutions“ из Београда, „Elnos BL“ из Бања Луке и „Grims“ из Старе Пазове, овако нешто не би било могуће. Због тога смо им неизмерно захвални и надамо се новим сличним искуствима.

Као илустрација свега наведеног могу послужити фотографија и видео снимак путем истакнутих линкова.

Катедра за материјале и конструкције

 

16-05-18
Факултетске вести

У периоду од 8-14. априла 2018. године тим Грађевинског факултета, сачињен од студената 4. године одсека за конструкције, учествовао је на међународном такмичењу „ Design & Construct “ на Универзитету „Boğaziçi”  у Истанбулу из Турске. Од 62 пријављене екипе, поступак предквалификација прошло је 16 тимова из 5 држава, а наше колеге освојиле су 6. место у коначном пласману, остваривши тако велики успех.

Као наставници који су покушали да помогну у реализацији овог пројекта, са поносом истичемо да је било велико задовољство радити са младим људима чији су ентузијазам, енергија, знање и способности на веома високом нивоу, на чему им се може позавидети. Колеге су показале висок степен самосталноси у раду и сами су  креирали и водили поступак од прве скице, преко израде конструкције, до самог такмичења. Где год су се појавили достојно су представљали наш факултет и нашу земљу, на шта смо сви посебно поносни.

Своју свестраност и вештине показили су и креирањем видео снимка који у целости најбоље илуструје са каквим су се искушењима сретали у периоду од 3 месеца, колико је реализација целог пројекта трајала.

Грађевински факултет са поносом истиче да су овакве иницијативе студената увек препознате као најбољи иначин да наши студенти унапреде своја знања и вештине али и да их упореде са колегама из целе Европе. На тај начин граде своје самопоуздање, а начин на који нас представљају довољан је мотив да Факултет помогне и подржи сваку сличну активност.

До наредног такмичења, честитамо Илији Летићу, Дајани Маторчевић, Михаилу Димићу, Дарку Петровићу, Давиду Којадиновићу и Милици Петровић на оствареном успеху и позивамо их да своја искуства пренесу наредним генерацијама и тако их мотивишу да крену њиховим стопама.

Велику захвалност дугујемо компанијама из Београда “Duna Steel Company”, “CPM Consulting”, “Копра”, “Strabag”, као и компанији “Сремплан” из Сремске Митровице,  које су, поред Грађевинског факултета Универзитета у Београду и Института за материјале и конструкције, финансијски помогли реализацију овог пројекта.

 

В. проф. др Зоран Мишковић, дипл. грађ. инж.

Доц. др Ненад Фриц, дипл. грађ. инж.

15-05-18
Факултетске вести

Грађевински факултет у Београду ове године обележава 70 година самосталности. Цео текст поводом ове годишњице можете прочитати путем линка овде.

27-04-18
Факултетске вести

Студенти четврте  и  пете  године Грађевинског факултета посетили су  2.  априла 2018.  године фабрику ''Метал-Цинкара''.

Више информација о овој посети можете пронаћи путем линка овде

13-04-18
Факултетске вести

Водич  за бруцоше под називом  Стартујте паметно - изазови на почетку студирања представља део активности предвиђених Краткорочном стратегијом унапређења подршке и помоћи студентима Универзитета у Београду.  Припремили су га сарадници Универзитетског Центра за развој каријере и саветовање студената, а рецензије су потписале професорке, проф. др Вера Рајевић и проф. др Лидија Радуловић.

Сам Водич можете прегледати путем линка овде.

01-02-18
Факултетске вести

Савет Грађевинског факултета Универзитета у Београду, на седници одржаној дана 28.11.2017. године, донео је ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника o обрачуну и исплати зарада, накнада и других примања запослених на Грађевинском факултету.

Цео документ можете погледати овде.

06-12-17
Факултетске вести

Дана 01. децембра 2017. године одржана је свечана академија посвећена Дану Грађевинског факултета Универзитета у Београду. Обележена су три значајна јубилеја: 171 година од оснивања Инжињерске школе у Србији, 69 година самосталности Грађевинског факултета и 209 година Универзитета у Београду. Додељене су награде верним члановима  колектива након 15 и 25 година рада на Факултету, затим признања најзаслужнијим студентима за постигнут успех у току студија, као и награде пензионисаним члановима колектива. Музички програм су, својим извођењима, увеличали: професори Музичке школе ''Живорад Грбић'' у Ваљеву, студенти Музичке академије из Београда и Академије уметности у Новом Саду.

Дан Факултета: фото1     фото2     фото3

студенти: фото1     фото2     фото3

златни индекси: фото1     фото2     фото3

 

04-12-17
Факултетске вести
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011