Изабрана вест

 

Студенти 8. семестра модула за Хидротехнику и водно еколошко инжењерство 17. маја 2023. обишли су хидротехничке грађевине и хидроенергетске објекте. Током ове једнодневне екскурзије студенти су посетили изведене објекте, као и објекте у фази изградње.

Први на програму био је хидроенергетски систем Међувршје, на Западној Морави, који се састоји од бетонске гравитационе бране са подземном прибранском хидроелектраном. Како би се што боље упознали са објектима и начином њиховог рада, студентима је омогућен приступ свим деловима овог система. Посебно је едукативан био силазак на турбински ниво хидроелектране, улазак у приступни тунел са трансформаторима и тунел на излазу из дифузора. На путу према градилишту бране Сврачково студенти су видели и насуту брану Овчар Бања.

На реци Велики Рзав, узводно од Ариља, у току је изградња насуте бране Сврачково. Представници инвеститора (Србијаводе) су студентима детаљно објаснили и показали све до сада изведене објекте (шахтни прелив, водозахватну кулу, опточни тунел, темељни испуст). Детаљно су објашњени и проблеми са којима су се суочили (лоша стенска маса у левом боку) и начин санације.

Након ове насуте бране у изградњи, студенти су посетили један сличан изведени објекат - насуту брану Ровни код Ваљева. Ту су посебно детаљно обишли ски скок шахтног прелива, видели рад темељног испуста и ушли у водозахватну кулу. 

На свим објектима студенте су дочекали инжењери који су дали сва потребна објашњења и одговарали на многобројна питања студената, на чему им се најсрдачније захваљујемо.

01-06-23
Остале вести
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011