Изабрана вест

Пројекат еуПОЛИС позива комшије и посетиоце Земунског кеја да својим коментарима допринесу унапређењу решења тематског парка код Хотела Југославија и едукационог центра које су осмислили млади архитекти, победници еуПОЛИС конкурса.

Предлог архитектонског решења уважио је и закључке претходних разговора са заинтересованим грађанима о њиховим визијама коришћења тог дела града.

Београдски стручњаци пројекта еуПОЛИС позивају грађане који живе, раде и бораве на Земунском кеју у делу код Хотела Југославија, да им се придруже 30. маја од 18-20 сати на зеленој површини код Споменика Земунска железничка станица („код стубића“) у прегледу понуђеног решења и разговору са младим архитектима и еуПОЛИС стручњацима и својим увидима и знањима, помогли да се ово решење уобличи тако да најбоље одговара потребама свих који време проводе на овој локацији.

Уз Гладсакс, Лођ и Пиреј, Београд је један од 4 европска пилот-града у којима ће пројекат еуПОЛИС тестирати иновативни начин пројектовања малих градских "плаво-зелених" паркова, уз активно учешће грађана и примену природом инспирисаних решења, у циљу унапређења квалитета живота у граду и позитивног утицаја на здравље грађана.  

Пројекат еуПОЛИС спроводи 28 партнерских организација из 13 земаља света, укључујући и домаће експертске организације које пружају подршку активностима на београдским пилот локацијама: Грађевински факултет Универзитета у Београду,  енПлус и организација Миксер, у сарадњи са институтом за јавно здравље Милан Јовановић Батут и Женским архитектонским друштвом.

еуПОЛИС тим окупља представнике академске заједнице, ИТ сектора и иновативних технологија за праћење климатских фактора и укупног телесног и менталног здравља грађана на неком простору, као и стручњаке за урбано планирање и пројектовање, примену природом инспирисаних решења, социјална питања, инклузију и родне перспективе.

Искуство стечено пројектом еуПОЛИС послужиће у развоју нових методологија планирања градова који подразумевају учешће грађана у свим процесима одлучивања, те промену устаљеног принципа одлучивања “одозго надоле” и дати допринос развоју институције партиципације грађана у урбаном планирању у нашем друштву.  Овакав приступ урбаном планирању обезбеђује да начин живота и потребе грађана буду одсликане на јавне просторе који треба да буду доступни и корисни свима, а нарочито осетљивим друштвеним групама као што су старији, жене, деца, особе са инвалидитетом, млади...  

Више информација о пројекту еуПОЛИС: www.eupolis-project.eu

27-05-22
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011