Изабрана вест

Комисија за планове Скупштине града Београда доставила је 28.10.2021. године одговор на примедбе Грађевинског факултета поднете на нацрт Плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система. Комисија је одбила све примедбе Факултета као неосноване, са јединим образложењем да се примедбе односе на улазне податке?! Факултет напомиње да је улазне податке дефинисала градска управа и да их ниједна стручна институција није разматрала нити одобрила.

У одговорима Комисије нема аргумената базираних на анализи расположивих података. Имајући у виду да у претходном периоду није било стручне расправе на тему предлога Плана, пропуштена је прилика да се исти унапреди кроз размену аргумената заинтересованих стручних страна.

Како бисмо омогућили свим заинтересованима да у целости сагледају све досадашње примедбе, сугестије и коментаре Грађевинског факултета, у наставку објављујемо све до сада поднете извештаје и примедбе, као и једини одговор који је дошао од Комисије за планове.

Факултет је у јулу 2019. године доставио ЈКП Београдски метро и воз Извештај по увиду у презентациони материјал Београдски метро и воз, са примедбама и сугестијама за унапређење решења представљених на презентацији у мају месецу 2019. године. Извештај можете видети овде.

Факултет је у октобру 2019. године доставио ЈКП Београдски метро и воз Извештај по увиду у Генерални пројекат и студију оправданости београдског Метроа, са примедбама и сугестијама на предложено решење метроа. Извештај можете видети овде.

Факултет је у марту 2020. године у оквиру поступка раног јавног увида Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове града Београда доставио  Примедбе на План генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система. Примедбе можете видети овде.

Факултет је у септембру 2021. године, у оквиру поступка јавног увида, Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове града Београда доставио Примедбе на Нацрт плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде. Примедбе можете видети овде.

Допуну примедби које су предате у октобру  можете видети овде.

Одговор Комисије за планове Скупштине града Београда на примедбе које је Грађевински факултет поднете у оквиру јавног увида можете видети овде.

Из свега наведеног, потпуно је јасно да ниједна стручна институција није ни покушала, а камоли успела да побије основане и аргументоване примедбе Грађевинског факултета. Зато Факултет поново предлаже да се ажурирају сви улазни подаци и да се на основу њих изради нови Генерални пројекат и Нацрт плана, у који ће бити укључене све наше релевантне научне и стручне институције.

Грађевински факултет поздравља одлуку да се крене у реализацију пројекта београдског метроа и спреман је да помогне свим својим стручним капацитетима, али позива доносиоце одлука да не изигравају законску процедуру и да не започињу радове према тренутно предложеном решењу метроа.

04-11-21
Остале вести
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011