Изабрана вест

Као и претходник година и ове године на Златибору, током јуна месеца, је одржана практична настава из  геодезије која је реализована кроз више задатака.

Основни задаци практичне наставе су обухватали: обележавање и контролу обележене геометрије објекта, геодетско осматрање слегања објекта и тла, геодетске радове за потребе реконструкције пута, примену технологије Терестричког ласерског скенирања у геодетском инжењерству, нивелман високе тачности, глобалне навигационе сателитске системе и гравиметрију.

Студентима, који су боравили на Златибору у две групе (од 01. до 10. јуна и од 10. до 20. јуна) практичну наставу су одржали: в. проф. др Стеван Марошан- руководилац Практичне наставе, в. проф. др Бранко Миловановић, доц. др Милутин Пејовић, в. проф. др Марко Пејић, асистент Петар Бурсаћ, доц. др Јован Поповић, редовни проф. др Драган Благојевић, редовни проф. др Бранислав Бајат, в. проф. др Олег Одаловић, доц. др Сања Грекуловић, доц. др Милева Самарџић-Петровић и докторанди - сарадници Анастасија Мартиненко и Петко Вранић.

Након завршене практичне наставе, студенти мастер студија, а будући мастер инжењери геодезије, оспособљени су да самостално планирају и изводе различите врсте геодетских мерења у геодетским мрежама. Практична настава из геодезије, у синтези са практичном наставом из геодетског премера и инжењерске геодезије, нашим студентима отвара многа врата у потрази за запослењем и пружа неопходно искуство на основу кога наши студенти могу стати раме уз раме са студентима геодезије у осталим европским земљама.

Посебну захвалност за изведена гравиметријска мерења дугујемо фирми VEKOM DOO и професору у пензији др Мирсолаву Старчевићу који је обезбедио гравиметријски инструмент, који су студенти користили за извођење задатка из гравиметрије.

 

02-07-21
Студије
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011