Изабрана вест

У лабораторији за хидраулику на Грађевинском факултету, у четвртак, 17.06.2021. од 14:00 до 14:30 биће одржано стручно предавање Ђорђа Митровића: Регенерација енергије из водоводних мрежа коришћењем пумпи у турбинском режиму (PAT): оптимална селекција, ефикасност, исплативост и процена потенцијала у Ирској и УК. Рад је резултат истраживања која је колега Митровић обавио током рада на својој докторској дисертацији.
Снабдевање чистом пијаћом водом је веома енергетски захтеван процес. Једна од солуција за смањење енергетске зависности водоводних мрежа, која привлачи све више интересовања међу истраживачима и практичарима широм света последњих неколико година, је регенерација енергије инсталацијом микро-турбина на локацијама, у мрежи које поседују вишак притиска. Међутим, употреба конвенционалних хидро-турбина које се по правилу дизајнирају по мери (custom made), за већину локација у водоводним мрежама које су најчешће инсталисаних снага мањих од 100 kW не би била економски исплатива. У последњих неколико година, у покушају да смање цену турбинске опреме, све више истраживача и практичара испитује подобност коришћења стандардних хидрауличких пумпи у турбинском режиму (на енглеском Pumps-As-Turbines или само PATs).
У овом кратком предавању говориће се о предностима и манама ових машина у односу на конвенционалне турбине, њиховој оптималној селекцији за локације у водоводним мрежама које карактеришу велике осцилације протока и притиска, предвиђању глобалног потенцијала локација на основу података о измереном протоку и притиску на овим локацијама као и економској исплативости замене класичних редуцира притиска са PATs.
Предавању можете присуствовати преко ZOOM апликације којој се можете прикључити преко следећег линка (није потребна никаква регистрација, слободан је приступ):
https://zoom.us/j/91920143307?pwd=dHJVMXhHWkVQeDl3dDdPK3l6QURmUT09
Meeting ID: 919 2014 3307, Passcode: 774847

15-06-21
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011