Све вести на сајту

Позивамо те да дођеш на „Отворени дан“који ће се одржати у суботу, 29. фебруара 2020. на Грађевинском факултету од 11 до 14 часова. Осим информација које су ти у овом тренутку најважније, а тичу се пријемног испита и уписа на факултет, у опуштеној атмосфери и неформалном разговору са наставницима и студентима из Студентског парламента сазнаћеш шта се учи на факултету, које су ваннаставне активности студената, која врата ти отвара диплома Грађевинског факултета и још много тога.

21-02-20
Изабери ГРФ

Земљотрес магнитуде 6,4 погодио је Албанију 26.11.2019. у 3:54 ујутру. Епицентар земљотреса се налазио на 22 км удаљености од града Драча и 30 км од главног града Тиране. Према званичним извештајима земљотрес је изазвао смрт 51 особе, док је 913 становника повређено. Земљотрес је изазвао значајна оштећења грађевинских објеката, као сто су вишеспратне стамбене зграде, школе, болнице и хотели. Процењује се да је укупна штета око 985 милиона евра, и да је стамбени сектор претрпео највеће губитке (78% од укупног износа): 11,490 стамбених јединица је претрпело колапс док је додатних 83,745 јединица оштећено. Тим Српског Удружења за Земљотресно Инжењерство (СУЗИ) је у периоду 27.12—30.12.2019. посетио подручја погођена земљотресом, укључујући неколико села и пет градова: Тирану (Tiranë), Drač (Durrës), Крујa (Krujë), Фуше-Крујa (Fushë-Krujë) и Тумане (Thumane). На семинару ће бити представљена запажања чланова СУЗИ тима у вези објеката који су од значаја за грађевинску праксу у Републици Србији. Теме семинара укључују: кратак опис земљотреса и последица, укључујући и сеизмолошке аспекте; кратак преглед албанских прописа за асеизмичко пројектовање и начина градње породичних и стамбених зграда. Једна од најзначајнијих тема је понашање армирано бетонских оквирних конструкција са зиданом испуном, које су претрпеле значајна оштећења. Понашање зиданих објеката у току овог земљотреса ће такође бити размотрено, јер је то тема од значаја за нашу грађевинску праксу. Последња тема овог семинара је дискусија на тему понашања инфраструктурних система, као и активности после земљотреса и планови за обнову. Семинар је намењен инжењерима грађевине и архитектуре, као и студентима редовних и последипломских студија.

Предавачи

Предавачи су чланови СУЗИ тима који је посетио Албанију:

Др Светлана Николић-Брзев, дипл.инж.грађ., председница СУЗИ и професор Универзитетa у Британској Колумбији, Канада, Др Марко Маринковић, дипл.инж.грађ., млади члан СУЗИ и доцент на Грађевинском факултету у Београду, Катедра за техничку механику и теорију конструкцијаИван Милићевић, маст.инж.грађ.,  члан  Управног Одбора  СУЗИ и  асистент  на  Грађевинском факултету у Београду, Катедра за материјале и конструкцијеНикола Благојевић, маст.инж.грађ., млади члан СУЗИ и кандидат на докторским студијама, ЕТХ Цирих, Швајцарска

21-02-20
Наука и струка

Грађевински факултет у четвртак 27.02. 2020. од 14 до 16 часова, у свечаној сали организује јавну академску расправу намењену студентима Грађевинског факултета Придружи нам се. Желимо да чујемо твоје мишљење.

Детаље о догађају можете погледати овде.

21-02-20
Студије

Имаш прилику да будеш у улози инвеститора!

Учествуј у панелу и сазнај од својих колега како су започели сопствени бизнис базиран на иновативној идеји!  Са каквим почетним предузетничким дилемама су се сусретали, какве су изазове имали. Да ли су добили подршку у развоју идеје и од кога? Сазнај све из прве руке и дођи на ТМФ у уторак 03.марта у 16h!

21-02-20
Изабери ГРФ

У оквиру конкурса за избор у звање доцента за ужу научну област „Металне конструкције“, по конкурсу објављеном дана  29. 1. 2020. године, у публикацији „Послови“ Националне службе за запошљавање, одржаће се приступно предавање на тему:

„Понашање подужног смичућег споја код спрегнутих носача од челика и бетона у зградарству“

Предавање ће бити одржано дана 24. 2. 2020. године, са почетком у 10 часова у сали 141 на Грађевинском факултету Универзитета у Београду на адреси Булевар краља Александра 73.

18-02-20
Наука и струка

Припремна настава из математике на Грађевинском факултету окупља полазнике из гимназија и техничких школа, оне који већ знају да је Грађевински факултет њихов први и једини избор, али и оне који још нису донели коначну одлуку који ће технички факултет да упишу. Разликује их предзнање понето из средње школе, као и интересовање за одређене области математике. Било је и оних, по свом признању, не нарочито заинтересованих за било коју област, са лошом основом, али решених да науче и разумеју математику, у чему су, како кажу сада као студенти Грађевинског факултета, и успели. Неки од полазника су се у старту ослонили на своје снаге, али су увидели да су им потребни подршка и усмерење за спремање пријемног испита.

Који год разлог да их је покренуо и утицао да се пријаве за припремну наставу на Грађевинском факултету, сви су сложни у оцени да је она за њих прави избор. Да им је, уз самосталан марљив рад, помогла да без проблема положе пријемни испит. Залагање предавача да им објасне градиво, одговоре на питања, разреше нејасноће учинило их је задовољним, чак довело до преокрета у смислу да је област математике која им је пре припремне наставе била најтежа, сада једна од лакших.

Позитивни ефекти припремне наставе не престају са положеним пријемним испитом, већ се преносе на први семестар на факултету. Припремна настава је полазницима пружила могућност да се упознају међусобно и са професорима и асистентима Катедре за математику што им је олакшало прилагођавање на почетак студирања. Градиво које су научили и утврдили на припремној настави и „ситнице“ на које су тада указивали предавачи су, према њиховом искуству, поставили чврсте основе за спремање колоквијума.

Уважавајући утиске прошлогодишњих полазника и препоруку колега са Катедре за математику, ове године смо фонд часова повећали са 40 на 60 како би до краја маја, када се припремна настава завршава, било довољно времена за сваку планом предвиђену област. Припремна настава је из тог разлога почела 11. јануара 2020. године, али то не значи да је касно за пријаву. Можеш се у било ком тренутку прикључити својим вршњацима попуњавањем онлајн пријаве ОВДЕ.

Успех је резултат добрих одлука. Избор припремне наставе на Грађевинском факултету је за прошлогодишње полазнике био једна од њих. Сада си ти у позицији да олакшаш матуранту да постане бруцош.

14-02-20
Изабери ГРФ

Продекан за науку проф. др Иван Игњатовић и студенти  Мила Младеновић и Страхиња Миљковић са Грађевинског факултета говоре о свом искуству боравка на Politecnico di Milano у оквиру Еразмус програма који је намењен студентима, порофесорима и високошколским институцијама.

Видео са гостовања можете погледати овде.

14-02-20
Наука и струка

Грађевински факултет у Београду у сарадњи са фирмом „Baldinistudio International” и Студентским парламентом Грађевинског факултета организује бесплатну тродневну БИМ обуку намењену студентима Грађевинског факултета. Обука ће се одржати од УТОРКА 18. 2. 2020. до ЧЕТВРТКА 20. 2. 2020. године од 16:00 до 20:00 часова.

Места су ограничена, а пријаве трају до ПОНЕДЕЉКА 10. 2. 2020. године. Позивају се заинтересоване колеге да што пре резервишу своје место тако што ће попунити образац на следећем линку овде.

Уколико се никада нисте срели са БИМ моделирањем ова обука вам даје прилику да се упознате са БИМ алатом Алплан који ће вам пружити основно знање за израду тродимензионалног БИМ модела. Након израде тродимензионалног БИМ модела објасниће вам се принцип армирања у БИМ окружењу.

 

 

03-02-20
Наука и струка

Грађевински факултет Универзитета у Београду ће са задовољством и ове године узети активно учешће у организацији Српског конгреса о путевима, који ће се, четврти пут по реду одржати 11. и 12. јуна 2020. године, у хотелу "CrownePlaza", у Београду.

Позивамо домаће и иностране стручњаке, наше бивше и садашње студенте, и све наше драге колеге, да по неким од задатих тема Конгреса изнесу своја научна и стручна сазнања, и да са осталим учесницима поделе своја драгоцена искуства из праксе.

Више информација о овом догађају можете погледати овде.

03-02-20
Наука и струка

Условне предметe по наставном плану из 2014. године који су неопходни за полагање испита можете погледати овде а предмете који су условни за слушање можете погледати овде.

29-01-20
Студије
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011