Све вести на сајту

Министарство науке, технолошког развоја и иновација дана 25. децембра 2022. године
расписало је Шести позив за укључење талентованих младих  истраживача – студената
докторских студија у научноистраживачки рад НИО. Tекст позива и пријаве могу се преузети са сајта Министарства овде.
27-12-22
Наука и струка

У оквиру наставе на предмету Технологија бетона, студенти треће године основних академских студија, посетили су компаније "Сика" и "Дока" у Шимановцима.

Инжењери компаније "Сика" одржали су стручно предавање након чега је организован обилазак производног погона и лабораторија. Студенти су се упознали са производним процесом као и са лабораторијским испитивањем хемијских додатака бетону, санационих материјала, материјала за завршне радове у грађевинарству и др.

У компанији "Дока" након уводног предавања, студенти су обишли изложбени простор у ком су се упознали са различитим оплатним системима и скелама. Студенти су имали прилику да самостално врше монтажу скеле те да се на практичном примеру увере у ефикасност и једноставност рада са овим системима.

26-12-22
Наука и струка

Студенти IV године Грађевинског факултета, као саставни део наставног процеса, и ове године посетили су компанију „Пери“ у Шимановцима.

У тренинг центру компаније, студенти су упознати са свим главним системима оплата и скела које она производи. Сви су искористили могућност да и сами испробају монтажу неких од система.
Ова прилика је искоришћена и да се студенти информишу о пројектима у Србији и региону на којима се користе оплатни системи „Пери“.

Захваљујемо се колегама из компаније Пери на традиционалном гостопримству и уложеном труду.


26-12-22
Наука и струка

Више од 100 студената завршних година Грађевинског факултета посетило је градилиште Сава Центар. Захваљујући гостопримству и љубазности домаћина, компанија Delta Real Estate, Jadran i Armont, студенти су у пратњи својих наставника имали јединствену прилику да присуствују извођењу радова на реконструкцији овог капиталног објекта. Били су сведоци радова на ојачању фундамената објекта, санацији армиранобетонских и челичних носећих елемената као и несвакидашњем подухвату на замени стаклене фасаде објекта.

Након више од 45. година ово је прва прилика да се сагледа конструкција објекта. Значај ове посете за наше студенте још је већи када знамо да ће, захваљујући добром одржавању, објекат бити у функцији још много деценија након ове санације.


20-12-22
Наука и струка

У уторак, 27. 12. 2022. у 12 часова, у Свечаној сали, гостујући професор др Милан Вељковић (TU Delft), одржаће предавање: Design of welded joints made of high strength tubular sections.

20-12-22
Наука и струка

Током децембра месеца, у Убу (2. дец.) и Крупњу (9. дец.), одржане су радионице о прихватљивости, изводљивости и одрживости природних решења за заштиту од поплава у оквиру пројекта Н2020 Reconect.

Пројекат RECONECT бави се демонстрацијом ефеката природом инспирисаних решења за смањење хидрометеоролошких ризика и могућностима за њихово ширење и примену у руралним и природним срединама. RECONECT жели да подстакне праксу „заједничког стварања“ у свим фазама коришћења простора везаним за смањење хидрометеоролошких ризика – планирању, пројектовању, реализацији, одржавању, праћењу и евалуацији ефеката. На тај начин се смањење ризика повезује са локалним и регионалним развојним циљевима на одржив и финансијски могућ начин. Основни циљ пројекта је да се примене природи блиска решења која одговарају локалним техничким, еколошким и друштвено-економским условима и свим друштвеним потребама. Стога је мултидисциплинарни приступ који подразумева ангажовање свих заинтересованих страна једини могућ приступ.

У пројекту RECONECT (http://www.reconect.eu/) учествује 36 партнера, од којих су неки већ реализовали понуђена решења и у фази су евалуације њихових ефеката. У Србији су слив реке Тамнаве и реке Јадар изабрани као сливови на којима је могуће применити овакав концепт у смањењу ризика од поплава.

Циљ радионице је размена информација и прикупљање података о перцепцији ризика, очекиваних користи, изазова, препрека, као и прихватљивости понуђених природом инспирисаних решења за заштиту од поплава на сливу реке Jaдар.

Организатор радионица је Универзитет у Београду – Грађевински факултет у сарадњи са Двопер д.о.о.,а пројекат се финансира из програма истраживања и иновација Хоризон 2020 Европске уније према уговору о гранту бр. 776866.


14-12-22
Наука и струка

У среду, 14. 12. 2022. године у Стартит центру (Савска 5, Београд), у организацији BelgradeR заједнице, доц. др Милутин Пејовић и асистент Петар Бурсаћ, одржаће предавање на тему "Анализа геопросторних података у R-u".

У првом делу излагања, доц. др Милутин Пејовић, говориће о R окружењу за анализу геопросторних података, генерално. Биће представљени концепт геопросторних података, историјски развој, као и најзначнајни R пакети за рад са геопросторним подацима. Поред тога, биће речи и о самој анализи геопросторних података, савременим правцима и могућностима анализе и моделирања геопросторних података у R-у.
У другом делу предавања, Петар Бурсаћ, демонстрираће практичне примере анализе геопросторних података. Биће представљено коришћење R-а као GIS окружења, примери визуализације геопросторних података, геостатистичког моделирања и анализе просторно-временских података добијених сателитским осматрањем земље.

Више информација овде.

13-12-22
Наука и струка

У четвртак 15. децембра у 14 часова у Свечаној сали факултета одржава се 18. Сусрет студената хидротехнике. Предвиђен је програм на коме се тренутни и будући студенти на одсеку за хидротехнику и водно еколошко инжењерство могу информисати о могућностима током студија, о изазовима који их очекују у пракси и о новим трендовима у области хидротехнике.

12-12-22
Наука и струка

Обавештавамо студенте и наставнике да ће се у уторак 13.12.2022. у 13 часова у Свечаној сали Факултета одржати стручно предавање под насловом:

''Challenges in Pre-Cast, Pre-Stressed, Post-Tensioned Beams on the Morava Corridor Motorway Project''

Предавање ће одржати представник компаније BECHTEL-ENKA, MSc David Hanna, који је дипломирао на Универзитету у Единбургу и има вишегодишње искуство у компанији на пројектима у Великој Британији, Канади и нашој земљи.

Надамо се великом присуству наставника и студената на овом интересантном предавању.


09-12-22
Наука и струка

Универзитет у Београду граћевински факултет расписује КОНКУРС за избор у звање и заснивање радног односа, више информација можете видети овде.

07-12-22
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011