Све вести на сајту

Удружење инжењера консултаната Србије – ACES у сарадњи са Грађевинским факултетом Универзитета у Београду вас позива да се пријавите и резервишете своје место на  дводневној обуци: ОД ПОНУДЕ ДО РЕАЛИЗАЦИЈЕ – ПРОЈЕКАТ ИЗ УГЛА ИЗВОЂАЧА, која ће се одржати 04 – 05. априла 2023. године у Београду.

Циљ курса: упознавање полазника са најбитнијим аспектима управљања пројектима из угла извођача, као и стицање вештина (на радионици) за примену појединих метода на конкретним пројектима.

Опис курса: Првог дана курса биће обрађене теме које пресудно утичу на успех извођача на пројектима:

• Формирање понуде – сагледавање свих шест врста трошкова, формирање динамичког плана и управљање ризицима на квантификован начин.
• Краткорочно (оперативно) планирање - разрада уговорног динамичког плана на недељни и дневни ниво. Представиће се две методе: „ Last Planner “ и Планирање на бази циклуса рада.
• Контрола реализације (за сваки нови оперативни план) - мерење прогреса, анализа трендова применом методе зарађене вредности, корективне мере.
На радионици која ће бити организована другог дана курса полазници ће самостално вежбати:
• циклограмско планирање са анализом токова и оптимизацијом циклограма,
• мерење продуктивности и губитка продуктивности на градилишту,
• контролу времена и трошкова применом методе зарађене вредности.
Циљна група: виши и средњи менаџмент грађевинских предузећа, као и стручњаци различитог профила заинтересовани за области планирања и контроле реализације грађевинских пројеката.

Метод рада на курсу: предавања, примери, радионица и дискусија.

Предавачи:
в. проф. др Зоран Стојадиновић,
асистент Марија Ивановић дипл. грађ. инж.

КАТЕДРА ЗА УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТИМА У ГРАЂЕВИНАРСТВУ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ У БЕОГРАДУ.

Попуњен формулар за пријаву потребно је послати путем сајта www.aces.rs и/или на имејл, fidic@aces.rs најкасније до 02.04.2023. године.

Позивно писмо

Пријава

23-03-23
Наука и струка

Светски дан вода се традиционално обележава 22. марта широм света.
Уједињене нације су покренуле ову иницијативу  како би се скренула пажња јавности на изузетну важност воде и водних ресурса. Овогодишња тема Дана вода је „Убрзавање промена“ (Accelerating Change) којом се указује на горуће проблеме у области вода и  потешкоће у испуњењу 6. Циља одрживог развоја (Sustainable Development Goal, SDG 6): вода и канализација за све до 2030. године.

Институт за хидротехнику и водно еколошко инжењерство ће поводом Светског дана вода угостити проф. Enike Tamas  из Мађарске, са Faculty of Water Science, University of Public Service Ludovika.22-03-23
Наука и струка

ICEC (International Civil Engineering Competition) је међународно такмичење студената грађевинских факултета које се одржава под окриљем Међународног удружења студената грађевинарства IACES (International Association of Civil Engineering Students).
 
Сваки локални комитет IACES -а на свом матичном факултету организује локалну фазу такмичења, чији се победници пласирају у финале. Ове године, планирано је да се финална фаза такмичења одржи у Порту, Португал, средином јула 2023. године.
 
Локална фаза такмичења за студенте са Грађевинског факултета Универзитета у Београду одржаће се 09. априла 2023. године. Победнички тим осваја награду у износу од 300€ и стиче могућност да се натиче са колегама из иностранства у финалној фази такмичења!
 
Тимови сачињени од три студента опробаће своје знање у решавању изазова из области конструкција, материјала и хидротехнике. Изазове ће осмислити, представити и оцењивати професори и асистенти Грађевинског факултета у Београду. Изазов ће представљати практичан задатак који би се тицао коришћења софтвера за пројектовање, прављења или склапања модела од датих материјала уз теоријски прорачун (уколико је потребно), који би се потом подвргао мерењу и нумеричким путем оценио. Такмичари ће бити студенти основних и/или мастер студија који не морају бити чланови IACES -а. Комуникација између такмичара, асистената и професора ће се одвијати на енглеском језику.
 
Позивамо те да оформиш свој тим и пријавиш се за учешће на такмичењу путем линка.

Пријаве трају до 31. марта 2023. године.
 
ЛК Београд има за циљ да овим пројектом мотивише своје колеге студенте Грађевинског факултета у Београду да на креативан начин употребе знања стечена на факултету и опробају се у изазовима из струке на неконвенционалан начин.

За додатна питања обратити се на мејл: iaces.lcbelgrade@gmail.com


21-03-23
Наука и струка

Универзитет у Београду Грађевински факултет расписује КОНКУРС за избор у звање и заснивање радног односа, више информација можете погледати овде.

08-03-23
Наука и струка

У петак 7. априла на Грађевинском факултету организоваће се Други јавни скуп студената докторских студија, са циљем јавног презентовања радова студената свих студијских програма ДАС на Грађевинском факултету.
Пријављивање на скуп врши се слањем наслова и проширеног резимеа рада (укупно до 800 речи) у PDF формату Продекану за науку на адресу gfnauka@grf.bg.ac.rs.
Последњи термин за пријаву је петак 24. март 2023. у 23:59. Након прикупљања пријава, објавиће се Агенда скупа са тачним распоредом презентација на сајту факултета.

Максимално трајање презентације је 10 минута, уз 5 минута предвиђених за дискусију. Рад се презентује путем power-point презентације од највише 10 слајдова.
На јавном скупу може се презентовати искључиво рад који представља резултате рада на докторској дисертацији, или у оквиру предмета на ДАС.

Надамо се да ће велики број кандидата искористити прилику да на овај начин размени искуства са докторандима и наставницима Грађевинског факултета и унапреди међусобну сарадњу, као и да добије нове идеје и инспирацију на изради докторске дисертације. Успешно презентовање рада на скупу доноси 6 ЕСПБ.


01-03-23
Наука и струка

Расписан је  Конкурс за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената за 2022. годину.
Студенти достављају радове до 31. марта 2023. године, а факултети достављају Универзитету радове пријављених најкасније до 7. априла 2023. године у штампаној и електронској верзији.

Више о конкурсу овде.

Правилник о награђивању студената Универзитета у Београду са предвиђеном процедуром можете погледати овде.

28-02-23
Наука и струка

Српско друштво за путеве Via-Vita и Грађевински факултет Универзитета у Београду организују 7. научно-стручни скуп „Пут и животна средина“ у Врњачкој Бањи, 24 – 26. мај 2023.
Више информација овде.


28-02-23
Наука и струка

У просторијама Института за хидротехнику и водно еколошко инжењерство, 23. и 24. фебруарa 2023. године одржана је радионица „System Approaches to Water Management (SAWM)“. Тема радионице је била примена системског приступа у управљању водним ресурсима. Кроз панел дискусију разматрани су истраживачки резултати тима са Империјал Колеџа у Лондону, као и тима са Грађевинског факултета, Универзитета у Београду. Посебно су анализиране могућности примене WSIMOD алата који су развиле колеге на Империјал Колеџу. Организатори радионице су проф. др Ана Мијић и доц. др Дамјан Иветић.

27-02-23
Наука и струка

Грађевински факултет са поносом најављује промоцију новог уџбеника "ГРАЂЕВИНСКИ ПРОЈЕКТИ" чији је аутор доц. др Драган Аризановић и другог издања уџбеника "ТЕХНОЛОГИЈА ГРАЂЕВИНСКИХ РАДОВА" чији су аутори доц. др Драган Аризановић, в.проф. др Предраг Петронијевић и проф. др Дејан Бељаковић. Промоција ће се одржати у Свечаној сали Грађевинског факултета у четвртак 2. марта са почетком у 16,00 ч.

На промоцији очекујемо представнике домаћих и иностраних компанија, колеге са факултета из целе Србије и региона, а пре свега студенте, да сви заједно продискутујемо интересантне теме из области организације и реализације пројеката уз примену савремених технологија.

23-02-23
Наука и струка

Обавештење јавности о приступном предавању др Будо Зиндовић, дипл. грађ. инж.

Више информација можете погледати овде.

03-02-23
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011