Све вести на сајту

Свечана академија поводом 175 година Грађевинског факултета одржана је 3. децембра 2021. године у Комбанк дворани. Централном догађају у години прославе јубилеја присуствовали су представници државних и привредних установа, Универзитета у Београду, високошколских институција из целог региона, као и бивши и садашњи студенти и професори Грађевинског факултета. У свом обраћању присутнима, честитке поводом јубилеја и најбоље жеље за будући наставни и научни рад упутили су: Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, академик Владимир Костић, председник САНУ и проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду. Декан Грађевинског факултета проф. др Владан Кузмановић у свом обраћању говорио је о циљевима и изазовима са којима се Грађевински факултет данас суочава. Публици је представљен филм ’’Градитељи идентитета Грађевинског факултета’’, о историји Грађевинског факултета и утисцима некадашњих студената који су данас врхунски инжењери и професори престижних светских универзитета. Уручене су награде студентима генерације, награда за изузетан успех у научно-истраживачком раду и Специјалне плакете заслужним професорима. У име награђених студената и наставника, присутнима су се обратили студент Јован Вученовић и професор Миодраг Јовановић. Свечана академија завршена је уметничким програмом Биг Бенд РТС-а и вокалне солисткиње Александре Бијелић.

Студенти генерације школске 2020/2021:

Јован Вученовић - студијски програм Грађевинарство

Стефан Крстић - студијски програм Геодезија и геоинформатика

Награда за изузетан успех у научно-истраживачком раду, публиковање радова у врхунским међународним часописима и подршку младим истраживачима:

в. проф. др Јелена Добрић

Специјалне плакете за изузетан допринос развоју, угледу и афирмацји факултета додељене су истакнутим професорима Грађевинског факултета у пензији:

проф. др Петар Анагности

проф. др Војо Анђус

проф. др Дејан Бајић

проф. емеритус др Драган Буђевац

проф. др Бранислав Ђорђевић

проф. др Марко Иветић

проф. др Миодраг Јовановић

проф. др Душан Јоксић

проф. др Михаило Малетин

проф. др Владимир Мићић

проф. др Михаило Мурављов

проф. др Мира Петронијевић

проф. др Живојин Прашчевић

проф. др Бранислав Ћорић

проф. др Александар Цветановић

Кратак видео са Свечане академије можете погледати овде

 

 

04-12-21
Остале вести

На Грађевинском факултету Универзитета у Београду 9. децембра 2021. године, од 10 до 15ч, одржаће се, уживо и онлајн, стручно БИМ предавање „Нови језик пројектовања“. Водећи предавачи из иностранства и региона представиће нове трендове у грађевинарству и пројектовању, изазове са којима се инжењери сусрећу и водећа софтверска решења за успешан прелазак на БИМ начин рада. Улаз је бесплатан. Због поштовања епидемиолошких мера број места је ограничен. При резервацији можете да одаберете праћење конференције уживо или онлајн.

Своје место можете да резервишете попуњавањем пријаве овде.

Програм предавања можете преузети овде.

Додатне информације на info@baldinistudio.rs  или путем телефона +381 60 3360 620.

01-12-21
Остале вести

Одбор Фондације Косте Мигрића, на седници одржаној 22. новембра 2021. године,  донео је одлуку о расписивању конкурса за доделу стипендија Фондације Косте Мигрића за школску 2021/2022 годину. Рок за подношење пријава је од 23. новембра до 23. децембра 2021. године.

Документа можете преузети доле:
Конкурс
Пријава
Изјава

23-11-21
Остале вести

Фондација Милана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке 22. новембра 2021. године расписује Оглас за прикупљање писмених понуда за давање стана у закуп. Понуде се достављају у року од 8 (осам) дана од дана објављивања Огласа, најкасније 30.11.2021. године до поноћи, препорученом поштом или непосредно на адресу: Фондација Милана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке, Београд, Студентски трг бр. 1. Оглас можете погледати овде.

23-11-21
Остале вести

Комисија за планове Скупштине града Београда доставила је 28.10.2021. године одговор на примедбе Грађевинског факултета поднете на нацрт Плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система. Комисија је одбила све примедбе Факултета као неосноване, са јединим образложењем да се примедбе односе на улазне податке?! Факултет напомиње да је улазне податке дефинисала градска управа и да их ниједна стручна институција није разматрала нити одобрила.

У одговорима Комисије нема аргумената базираних на анализи расположивих података. Имајући у виду да у претходном периоду није било стручне расправе на тему предлога Плана, пропуштена је прилика да се исти унапреди кроз размену аргумената заинтересованих стручних страна.

Како бисмо омогућили свим заинтересованима да у целости сагледају све досадашње примедбе, сугестије и коментаре Грађевинског факултета, у наставку објављујемо све до сада поднете извештаје и примедбе, као и једини одговор који је дошао од Комисије за планове.

Факултет је у јулу 2019. године доставио ЈКП Београдски метро и воз Извештај по увиду у презентациони материјал Београдски метро и воз, са примедбама и сугестијама за унапређење решења представљених на презентацији у мају месецу 2019. године. Извештај можете видети овде.

Факултет је у октобру 2019. године доставио ЈКП Београдски метро и воз Извештај по увиду у Генерални пројекат и студију оправданости београдског Метроа, са примедбама и сугестијама на предложено решење метроа. Извештај можете видети овде.

Факултет је у марту 2020. године у оквиру поступка раног јавног увида Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове града Београда доставио  Примедбе на План генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система. Примедбе можете видети овде.

Факултет је у септембру 2021. године, у оквиру поступка јавног увида, Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове града Београда доставио Примедбе на Нацрт плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде. Примедбе можете видети овде.

Допуну примедби које су предате у октобру  можете видети овде.

Одговор Комисије за планове Скупштине града Београда на примедбе које је Грађевински факултет поднете у оквиру јавног увида можете видети овде.

Из свега наведеног, потпуно је јасно да ниједна стручна институција није ни покушала, а камоли успела да побије основане и аргументоване примедбе Грађевинског факултета. Зато Факултет поново предлаже да се ажурирају сви улазни подаци и да се на основу њих изради нови Генерални пројекат и Нацрт плана, у који ће бити укључене све наше релевантне научне и стручне институције.

Грађевински факултет поздравља одлуку да се крене у реализацију пројекта београдског метроа и спреман је да помогне свим својим стручним капацитетима, али позива доносиоце одлука да не изигравају законску процедуру и да не започињу радове према тренутно предложеном решењу метроа.

04-11-21
Остале вести

Почетком недеље, 25. и 26. октобра 2021. у свечаној сали САНУ одржана је међународна конференција „Грађевинарство 2021 - достигнућа и визије“, у склопу прославе јубилеја 175 година Грађевинског факултета у Београду.

Факултет је организовао конференцију у сарадњи са Српском академијом наука и уметности, под покровитељством Инжењерске коморе Србије. На конференцији су учествовали професори са Грађевинског факултета и еминентни светски стручњаци из области грађевинарства, геодезије и геоинформатике, од којих су поједини и гостујући професори Универзитета у Београду. Предавачи су у својим радовима и излагањима представили најновија достигнућа у наведеним областима и перспективе развоја у деценијама које следе. Предавања је пратила богата академска дискусија. Конференцију је уживо пратило преко 100 учесника, као и преко 50 учесника путем онлајн платформе.

Церемонији свечаног отварања присуствовали су председник и потпредседник САНУ, чланови одељења техничких наука САНУ, ректор Универзитета у Београду, председница Инжењерске коморе Србије, државни секретари у Министарству просвете науке и технолошког развоја и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, председник Академије инжењерских наука Србије, декани техничких факултета Универзитета у Београду, грађевинских факултета из земље и региона, као и многи гости из земље и иностранства.

Радови учесника конференције публиковани су у облику пригодног Зборника радова, који ће бити дистрибуиран поштујући принципе платформе за Отворену науку.

Зборник радова са међународне конференције Грађевинарство 2021 – достигнућа и визије, одржане 25-26.10.2021. у свечаној сали Српске академије наука и уметности, можете преузети овде.

 

28-10-21
Остале вести

На седници Научно-наставног већа Грађевинског факултета Универзитета у Београду одржаној 21.10.2021. године донета је одлука да Грађевински факултет не учествује у даљој реализацији и развоју пројекта Београдског метроа заснованог на нацрту Плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде, који је септембра 2021. године урадио Урбанистички завод града Београда, а на који је Факултет поднео примедбе. Истом приликом, одлучено је да Факултет остаје посвећен пројекту метроа који ће уважити ставове Факултета о положају линија и фазности њихове изградње.

Гласању је приступило свих 139 наставника и сарадника Факултета, од којих је 90% гласало ЗА, док је против предложене одлуке било само 5 чланова Већа. На овај начин колектив је дао недвосмислену подршку настојању Факултета да у протекле 2,5 године конструктивним и добронамерним приступом унапреди овај пројекат у циљу приоритетног решавања нагомиланих саобраћајних проблема у граду. Грађевински факултет је уверен у снагу својих аргумената и верује да још увек има времена за измене и побољшање овог пројекта.

Поносни смо што је наш колектив показао висок ниво стручне и друштвене одговорности и тиме одговорио на покушаје да се релативизују ставови Грађевинског факултета о тренутном плану развоја Београдског метроа. Факултет сматра да нас 175 генерација грађевинских и геодетских инжењера обавезује да непоколебљиво заступамо и промовишемо ставове базиране на струци и науци.

27-10-21
Остале вести

Грађевински факултет Универзитета у Београду је поносан на своје наставнике који су дали велики стручни и научни допринос развоју пројекта београдског метроа још од првих студија израђених средином прошлог века. Чврсто смо уверени да је граду Београду метро неопходан, као системско решење за преоптерећену саобраћајну инфраструктуру, која одавно није у могућности да прати планирани развој града.

Факултет је у више наврата, кроз институције система, износио своје критичко мишљење према предложеном решењу београдског метроа. Да би јавност била упозната са досадашњим активностима Факултета, у наставку је хронолошки приказано наше досадашње ангажовање на актуелном пројекту београдског метроа:

–    у мају 2019. године, у просторијама ЈКП „Београдски метро и воз“, присуствовали смо презентацији пројекта београдског метроа,

–    у јуну 2019. године потписан је Споразум о пословно-техничкој сарадњи између ЈКП „Беорадски метро и воз“ и Грађевинског факултета,

–    у јулу 2019. године Факултет доставио је ЈКП  „Београдски метро и воз“ Извештај по увиду у презентациони материјал „Београдски метро и воз“, са примедбама и сугестијама за унапређење решења представљених на презентацији у мају месецу 2019. године,

–    у августу 2019. године, у просторијама Факултета, одржан је састанак са директором ЈКП „Београдски метро и воз“ који је завршен без конкретних закључака, уз договор да ће Грађевинском факултету бити достављен Генерални пројекат са претходном студијом оправданости београдског метроа,

–    у октобру 2019. године Факултет је ЈКП „Београдски метро и воз“ доставио „Извештај по увиду у Генерални пројекат и студију оправданости београдског Метроа“, са примедбама и сугестијама на предложено решење метроа,

–    у марту 2020. године Факултет је у оквиру поступка раног јавног увида Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове града Београда доставио  Примедбе на План генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система,

–    у јулу 2020. године одржан је састанак у просторијама Урбанистичког завода града Београда. Састанку су, поред домаћина, присуствовали и представници градске управе, као и представници Саобраћајног и Грађевинског факултета Универзитета у Београду. Састанак је завршен без конкретних закључака, уз договор да ће се наредни одржати за две недеље. Други састанак ни до данас није одржан,

–    у марту 2021. године, због одсуства било какве сарадње, Грађевински факултет је једнострано раскинуо Споразум о пословно-техничкој сарадњи са ЈКП „Београдски метро и воз“ и

–    у септембру 2021. године Факултет је у оквиру поступка јавног увида Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове града Београда доставио Примедбе на Нацрт плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде.

Примедбе Грађевинског факултета на Нацрт плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде, можете видети овде.

Допуну примедби које су поднете 24.09. 2021. на Нацрт плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде, можете видети овде.

04-10-21
Остале вести

Програм LUKOWA Academy је бесплатан тренинг програм намењен студентима завршних година основних и мастер студија ФОН-а, ФТН-а, ТМФ-а, ЕТФ-а Економског, Пољопривредног и Грађевинског факултета. Циљ програма је развој и унапређење знања и вештина студената у областима пословања и менаџмента, корпоративне комуникације и продаје, финансија, управљања залихама, некретнина и међународне трговине. На крају програма најуспешнији полазници имају могућност да остваре праксу. Програм LUKOWA Academy се четврти пут успешно организује од стране швајцарске компаније LUKOWA, а у првим годинама свог настанка и развоја био је подржан од стране USAID-a и награђен  од стране Српске Асоцијације Менаџера (САМ). Више информација можете погледати овде.

27-09-21
Остале вести

Фондација Милана Стефановића-Смедеревца и супруге Даринке, 23. септембра 2021. године расписује оглас за прикупљање писмених понуда за давање стана у закуп. Текст огласа можете погледати овде.

24-09-21
Остале вести
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011