Све вести на сајту

Дан Универзитета  обележава се 13. септембра у знак сећања на почетак наставе на Високој школи коју је основао Доситеј Обрадовић у Београду, 1808. године. Универзитет у Београду, од оснивања до данас, растао је и развијао се у складу са временом и потребама савременог друштва а под његовим окриљем образовали су се универзитети у осталим градовима Србије као и ван граница Србије. Универзитет у Београду одувек је представљао средиште научног, образовног и културног живота. Данас је Београдски Универзитет члан Европске и Међународне асоцијације универзитета, а укључен је и у различите облике међууниверзитетске сарадње. Грађевински факултет Универзитета у Београду следи пут развоја и модернизације Београдског универзитета и спреман је да се прилагоди изазовима новог времена.

 

14-09-20
Остале вести

На данашњи дан рођен је академик проф. др Младен Борели (1922-1995) дипломирани грађевински инжењер који је својим педагошким и научним радом постао  родоначелник и најзначајнији део Београдске школе хидродинамике подземних вода. Својим радом дао је велики допринос речној хидраулици а заједно са колегама из своје генерације креирао је и довео до реализације пројекте: Београдски хидрочвор, интегрално уређење Аде Циганлије и леве обале Саве. Професор Борели је сарађивао на решавању привредних задатака не само у оквиру Хидрауличке лабораторије Грађевинског факултета, већ и преко Института за водопривреду „Јарослав Черни“ , као и других радних организација и факултета у земљи и иностранству.

Грађевински факултет Универзитета у Београду са поносом чува успомену на свог некадашњег професора и шефа Катедре за Хидротехнику.

Биографију академика проф. др Младена Борелија можете погледати овде

31-08-20
Остале вести

Београдска отворена школа http://www.bos.rs/ (БОШ), услед великог интересовања, расписује други круг конкурса за упис 28. генерације Студија будућности http://www.bos.rs/sb/

 

Студије будућности су једногодишњи програм неформалног образовања који се темељи на мултидисциплинарним модулима знања и вештина, “Alumni2Students” програму менторства, програму стажирања и изради завршног пројекта.

 

Програм је намењен студентима који ће у октобру 2020. године бити четврта година основних студија, апсолвенти или студенти мастер студија, старости до 27 година, природних, техничко-технолошких и друштвено-хуманистичких факултета, свих универзитета у Београду.

 

Више детаља, као и све неопходне информације о програму и пријави могу се пронаћи на сајту http://sb2020.bos.rs/ .Конкурс је отворен до среде, 2. септембра, до 23.59 часова.

 

У циљу промоције програма, у уторак, 25. августа у 18.00 часова организујемо онлајн инфо дан, а заинтересовани студенти се могу пријавити путем мејла upis2020@bos.rs.

26-08-20
Остале вести

У Републици Србији се Дан грађевинара обележава 08. августа у знак сећања на трагичне догађаје током тродневног штрајка грађевинских радника који је окончан 08. августа 1940. године. Поред свих економских криза и рестрикција, грађевинарство је и даље главни ослонац привредног раста. Jедан грађевински радник повлачи ангажовање још седам запослених у пратећим делатностима a највећи  удео у БДП-у Србије у претходне две године дало је управо грађевинарство.

08-08-20
Остале вести

Оглас за прикупљање писмених понуда за давање  у закуп стана у згради задужбине Љубице М Здравковић можете погледати овде.

16-07-20
Остале вести

У згради Ректората београдског универзитета, у свечаној сали, данас је организована додела диплома студентима специјалистичких студија студијског програма: Енергетска ефикасност, одржавање и процена објеката у високоградњи. Присутним студентима су се обратили проректор за наставу Универзитета у Београду проф. др Петар Булат, продекан за наставу Грађевинског факултета доц. др Ненад Фриц, руководилац специјалистичких студија Енергетске ефикасности  проф. Грађевинског факултета др Драгослав Шумарац и шеф студентске службе Грађевинског факултета Тамара Вукша.

 

06-07-20
Остале вести

На данашњи дан, 28. маја 1879. у Даљу, рођен је Милутин Миланковић, грађевински инжењер, астроном, климатолог, геофизичар, доктор техничких наука- начник светског гласа. Током своје професорске каријере остао је веран свом животном позиву-грађевинарству. Радио је  као конструктор, статичар и супервизор на целом низу грађевинских објеката од армираног бетона широм Југославије. Миланковић је један од првих стручњака који је у грађевинарство увео математичко моделовање, напустивши дотадашњи геометријски (графички) метод пројектовања. Током свог богатог и међународно признатог научног рада остварио је велики низ признања и одликовања. У част чувеног светског научника и грађевинског инжењера амфитеатар Грађевинског факултета у Београду носи име Милутина Миланковића.

28-05-20
Остале вести

Одлуку о радном времену служби Факултета, која се примењује од понедељка 18. маја, као и начину спровођења других активности на факултету можете погледати овде.

15-05-20
Остале вести

Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта. Тај датум је усвојен  резолуцијом УН и обележава се од 1993. године са циљем да се укаже на значај вода, важност заштите вода и недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Овогодишњи слоган "Вода и климатске промене" указује на нераскидиву везу између вода и климатских промена. Више информација можете погледати овде.

На Грађевинском факултету у Београду, као највећој и најстаријој установи високог образовања из области грађевинаства у Србији и региону, изучавају се све релевантне дисциплине од значаја за коришћење, уређење и заштиту вода, што је основ за анализу и примену различитих мера адаптације на климатске промене. Факултет остварује међународну сарадњу кроз низ пројеката али и преко центра УНЕСКА друге категорије за истраживање и обуку из области урбаног одводњавања (IRTCUD) и УНЕСКО Катедре за воде и еколошки одрживи развој, који раде на Грађевинском факултету већ дуги низ година.

19-03-20
Остале вести

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој територији Републике Србије, која је ступила на снагу 15. 3. 2020. године у 20 часова, до даљег неће бити активне наставе на Грађевинском факултету.

Начин организације наставе на даљину биће дефинисан у складу са препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Универзитета у Београду. О свим детаљима студенти и запослени биће благовремено обавештени електронским путем.

16-03-20
Остале вести
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011