Све вести на сајту

 Да ли желиш да твоји професионални ангажмани и дела доприносе развоју друштва и буду део наслеђа? Наставници и асистенти са Грађевинског факултета у Београду су спремни да ти пренесу знање које је признато у земљи и широм света.

 Обавештавамо све заинтересоване кандидате да је расписан конкурс за други уписни рок у прву годину основних академских студија у школској 2020/21. години. Детаљан календар и број слободних места можете погледати овде.

 

24-08-20
Изабери ГРФ

Значајно веће интересовање ове године за полагање пријемног испита

на грађевинском факултету од чак 25%, одразило се и на број уписаних

студената у прву годину студија. Сва буџетска места на оба студијска

програма, Грађевинарство (240) и Геодезија и геоинформатика (40), попуњена

су након прва три дана уписа. За преостала места на самофинансирању,

Грађевинарство (61) и Геодезија и геоинформатика (7), будући студенти који

су пријемни испит из математике полагали на другим факултетима, могу да се

пријаве у понедељак, 13. јула од 11-13 часова, у Студентској служби, према

раније објављеном календар уписа

Објављивање ранг листе биће најкасније у уторак 14. јула до 15ч, а упис

кандидата у среду, 15. јула од 11-13 часова.

 

Свим бруцошима Грађевинског факултета желимо добро здравље, пријатан летњи

распуст и много успеха у студирању!

11-07-20
Изабери ГРФ

Видео снимак можете погледати овде.

02-07-20
Изабери ГРФ

У петак, 26.06.2020. истекао је рок за пријаву за полагање пријемног испита из математике на Грађевинском факултету. Највећи број свршених средњошколаца искористио је опцију еПријаве чиме је комплетан процес обављен на даљину. Укупно је пријављено 516 кандидата који конкуришу за 400 места на првој години студија.  За студијски програм Грађевинарство пристигле су 462 пријаве, а за студијски програм Геодезија и геоинформатика 90 пријава.
Полагање пријемног испита биће одржано у раније објављеном термину, у уторак, 30.06.2020. од 15ч, у салама и амфитеатру Грађевинског факултета. Распоред кандидата по салама можете видети овде, а исти је објављен и на табли у аули факултета.  На улазу у зграду факултета биће постављен Инфо пулт од 14ч на коме ћете од наших студената, ваших будућих колегиница и колега, добити све додатне информације. Испред сале назначене у распореду кандидати треба да буду најкасније у 14:45.
Нашим будућим студентима желимо пуно среће и одличан успех на пријемном испиту! Изаберите ГРФ јер је студирање на Грађевинском факултету у Београду - Основ за велика дела.

29-06-20
Изабери ГРФ

Професори, асистени и студенти су средњешколцима-будућим студентима представили Грађевински факултет Универзитета у Београду у периоду између децембра 2019. и марта 2020. године. Видео презентацију можете погледати овде.

24-03-20
Изабери ГРФ

Имаш прилику да будеш у улози инвеститора!

Учествуј у панелу и сазнај од својих колега како су започели сопствени бизнис базиран на иновативној идеји!  Са каквим почетним предузетничким дилемама су се сусретали, какве су изазове имали. Да ли су добили подршку у развоју идеје и од кога? Сазнај све из прве руке и дођи на ТМФ у уторак 03.марта у 16h!

21-02-20
Изабери ГРФ

Позивамо те да дођеш на „Отворени дан“који ће се одржати у суботу, 29. фебруара 2020. на Грађевинском факултету од 11 до 14 часова. Осим информација које су ти у овом тренутку најважније, а тичу се пријемног испита и уписа на факултет, у опуштеној атмосфери и неформалном разговору са наставницима и студентима из Студентског парламента сазнаћеш шта се учи на факултету, које су ваннаставне активности студената, која врата ти отвара диплома Грађевинског факултета и још много тога.

21-02-20
Изабери ГРФ

Припремна настава из математике на Грађевинском факултету окупља полазнике из гимназија и техничких школа, оне који већ знају да је Грађевински факултет њихов први и једини избор, али и оне који још нису донели коначну одлуку који ће технички факултет да упишу. Разликује их предзнање понето из средње школе, као и интересовање за одређене области математике. Било је и оних, по свом признању, не нарочито заинтересованих за било коју област, са лошом основом, али решених да науче и разумеју математику, у чему су, како кажу сада као студенти Грађевинског факултета, и успели. Неки од полазника су се у старту ослонили на своје снаге, али су увидели да су им потребни подршка и усмерење за спремање пријемног испита.

Који год разлог да их је покренуо и утицао да се пријаве за припремну наставу на Грађевинском факултету, сви су сложни у оцени да је она за њих прави избор. Да им је, уз самосталан марљив рад, помогла да без проблема положе пријемни испит. Залагање предавача да им објасне градиво, одговоре на питања, разреше нејасноће учинило их је задовољним, чак довело до преокрета у смислу да је област математике која им је пре припремне наставе била најтежа, сада једна од лакших.

Позитивни ефекти припремне наставе не престају са положеним пријемним испитом, већ се преносе на први семестар на факултету. Припремна настава је полазницима пружила могућност да се упознају међусобно и са професорима и асистентима Катедре за математику што им је олакшало прилагођавање на почетак студирања. Градиво које су научили и утврдили на припремној настави и „ситнице“ на које су тада указивали предавачи су, према њиховом искуству, поставили чврсте основе за спремање колоквијума.

Уважавајући утиске прошлогодишњих полазника и препоруку колега са Катедре за математику, ове године смо фонд часова повећали са 40 на 60 како би до краја маја, када се припремна настава завршава, било довољно времена за сваку планом предвиђену област. Припремна настава је из тог разлога почела 11. јануара 2020. године, али то не значи да је касно за пријаву. Можеш се у било ком тренутку прикључити својим вршњацима попуњавањем онлајн пријаве ОВДЕ.

Успех је резултат добрих одлука. Избор припремне наставе на Грађевинском факултету је за прошлогодишње полазнике био једна од њих. Сада си ти у позицији да олакшаш матуранту да постане бруцош.

14-02-20
Изабери ГРФ

Студенти Мастер студија одсека за Конструкције, у оквиру предмета Лаке металне конструкције, у уторак 09.12.2019. године, посетили су фабрику за екструзију алуминијумских профила компаније Техномаркет у Панчеву. Стручна екскурзија је спроведена у организацији господина Панета Синобада, дипл. грађ. инж. и у сарадњи са копанијом Техномаркет. Студенти су имали прилику да се упознају са целокупним процесом производње екструдираних алуминијумских профила која обухвата: припрему за екструдацију алуминијумских ингота на повишеним температурама, процес есктрудације на преси, механичку обраду профила након екструдације, термичку обрада профила загревањем у коморама у циљу побољшања механичких својстава, као и финалну обраду алуминијумских профила кроз процес пластификације. Стручна екскурзија укључила је и презентацију компаније Техномаркет кроз приказ различитих система подконструкција за вентилисане фасаде који су део производног програма ове компаније. Овом приликом се захваљујемо господину Александру Живановићу, испред компаније Техномаркет, на указаном гостопримству и препознавању потребе за стицањем додатног стручног знања наших студената. Господину Панету Синобаду се захваљујемо за одличну организацију стручне екскурзије.

 

В. професор Јелена Добрић, дипл. грађ. инж

Асистент Нина Глуховић, мастер инж. грађ.

Катедра за материјале и конструкције

10-01-20
Изабери ГРФ

Грађевински факултет Универзитета у Београду је један од 28 партнера учесника на H2020 пројекту EuPOLIS“ – пројекту који је прошао фазу евалуације и налази се у фази уговарања, са планираним почетком реализације од априла 2020. године.

Integrated NBS-based Urban Planning Methodology for Enhancing the Health and Well-being of Citizens: the euPOLIS Approach

Методологија планирања урбаних средина са природом инспирисаним системима за побољшање здравља и благостања грађана: EuPOLIS“ приступ.

Пројекат EuPOLIS“  истражује комбиновање инжењерских и социолошких, али и економских и медицинских приступа, да из постојећих и нових, инжењерских и природом инспирисаних, хидротехничких и технолошких система извуче скривене потенцијале, како би се за мању цену коштања постигли већи ефекти на побољшање квалитета живота у градовима. EuPOLIS“ решења ће бити успостављена и праћена у четири европска града током периода реализације пројекта: Београд (Србија), Лођ (Пољска), Пиреј (Грчка) и Гладсаксе (Данска), где ће бити саграђени експериментални полигони са модерним решењима праћења кључних индикатора квалитета јавног здравља, благостања и квалитета животне средине. Поред четири показна града, у пројекту ће учествовати и четири града-ученика: Богота (Колумбија), Палермо (Италија), Лимасол (Кипар) и Требиње (Босна и Херцеговина).

Честитамо руководиоцу и свим члановима тима са нашег факултета - доц. др Ањи Ранђеловић и њеним сарадницима!

20-12-19
Изабери ГРФ
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011