Све вести на сајту

Прелиминарне резултате избора за представника студената Грађевинског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду можете преузети овде.

15-04-24
Студије

У петак 12. априла 2024. на Грађевинском факултету у Београду, Огњен Мијатовић, маст. инж. грађ. одбраниo је докторску дисертацију под насловом:

УТИЦАЈ КОНСТРУКЦИЈСКОГ ПРИГУШЕЊА И ХРАПАВОСТИ ЧЕЛИЧНИХ ПОВРШИНА
НА ОДГОВОР КОНСТРУКЦИЈЕ

Чланови комисије за одбрану били су: проф. др Ратко Салатић, проф. др Златко Марковић, проф. др Александар Борковић (Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бања Луци)

Честитамо!

15-04-24
Наука и струка

Проф. Denis O'Carroll са Универзитета у Новом Јужном Велсу, Аустралија, одржаће предавање:

PFAS IN OUR SURFACE AND GROUNDWATERS & HOW INTERFACES GOVERN THEIR FATE

у среду, 17. априла 2024. године, у 13.30 часова,

на Грађевинском факултету, у сали 141.

 

Апстракт предавања и кратку биографију проф. Denis O'Carroll можете да погледате овде.

15-04-24
Наука и струка

Удружење ИАЦЕС ЛК Београд под покровитељством Грађевинског факултета Универзитета у Београду и ове године организује Локалну фазу такмичења "ICEC" (International Civil Engineering Competition).

У сарадњи са професорима, припремљени су  сјајни практични задаци. Такмичари ће имати прилику да покажу свој инжењерски начин размишљања у области хидротехнике, као и  конструкција, али и да се феноменално забаве и науче нешто ново. Такмичење се састоји од 3 задатка - два практична, а трећи је квиз знања. Сваку екипу чине 3 члана, чиме се подстиче тимски рад у циљу решавања задатих проблема на креативан и иновативан начин. Победнички тим локалне фазе такмичења пласира се на Финалну фазу такмичења, где ће имати шансу да покаже своје знање међу бројним студентима грађевинарствакоји долазе са свих страна света. Финална  фаза ће се одржати од 14.07. до 21.07. у Темишвару, Румунија. Пријаве путем линка овде.

За више информација посетите инстаграм профил: @iaces_lcbelgrade

15-04-24
Остале вести

Грађевински факултет Универзитета у Београду расписује конкурс за избор у звање и заснивање радног односа. Више информација можете погледати овде.

12-04-24
Изабери ГРФ

Студентски парламент Грађевинског факултета позива студенте да у што већем броју искористе своје право и учествују на изборима за представника студената Грађевинског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду.
Избори ће се одржати у петак 12.4.2024. године у периоду од 12 до 19 ч у аули факултета.
Гласање ће бити могуће уз индекс (студентска картица) или увидом у студентски е-профил и личном картом на увид.

11-04-24
Остале вести

У Библиотеци Грађевинског факултета налази се Извештај комисије за оцену и одбрану докторске дисертације Душана Петковића, маст.инж.геодез. под насловом:

„ОДРЕЂИВАЊЕ ЛОКАЛНИХ МОДЕЛА ЈОНОСФЕРЕ ЗА ПОТРЕБЕ ПРЕЦИЗНОГ ПОЗИЦИОНИРАЊА ГЛОБАЛНИМ НАВИГАЦИОНИМ САТЕЛИТСКИМ СИСТЕМИМА”

„DETERMINATION OF LOCAL IONOSPHERIC MODELS FOR PRECISE POSITIONING BY GLOBAL NAVIGATION SATELLITE SYSTEMS”

Комисија у саставу:

1. Проф. др Драган Благојевић, дипл. геод. инж.   

2. Доц. др Миљана Тодоровић Дракул, дипл. геод. инж.

3. Научни сарадник др Александра Коларски, дипл. инж. геол. (Институт за физику у Београду).

Са овим Извештајем и докторском дисертацијом се можете упознати до 09.05.2024. године, односно евентуалне примедбе у писаном облику можете доставити до наведеног рока.

 

10-04-24
Студије

У среду 3. априла 2024. године, на Грађевинском факултету у Београду, одржана је национална радионица „Природом инспирисана решења за смањење ризика од поплава и суша“.
На почетку радионице учесницима су се обратили  проф. Јасна Плавшић, руководилац пројекта RECONECT са Грађевинског факултета, проф. Александар Ђукић, продекан Грађевинског факултета, др Зоран Војиновић  (Институт за образовање у сектору вода, IHE Delft), координатор пројекта RECONECT .

На радионици је представљено немачко искуство у заштити Хамбурга од поплава (Christian Ebel, BUKEA), активности ЈПВ Србијаводе од штетног дејства вода (Дарко Јањић, ЈПВ Србијаводе), истраживање слива Тамнаве (доц. Никола Росић, Грађевински факултет) и  општине Крупањ (доц. Андријана Тодоровић, Грађевински факултет), и урбана, природом инспирисана решења у Београду (доц. Ања Ранђеловић, Грађевински факултет).

Рeшења инспирисана природом (Nature Based Solutions) представљају одржив приступ управљању ризиком од поплава која користе природне процесе за смањење рањивости заједница. На радионици су разматрани кључни проблеми и препреке за спровођење пројекта природом инспирисаних (ПИ) решења у Србији, који су препознати током претходних радионица у оквиру RECONECT пројекта: недостатак финансија, политичке воље, знања, правне регулативе, као и предлози за решавање тих проблема. Учесници националне радионице су имали прилику да анализирају резултате пројекта, препреке и препоруке за њихово превазилажење.

Пројекат RECONECT бави се демонстрацијом ефеката природом инспирисаних решења за смањење хидрометеоролошких ризика и могућностима за њихово ширење и примену у руралним и природним срединама.  У пројекту учествује 36 партнера из различитих земаља. У Србији су слив реке Тамнаве и реке Јадар изабрани као сливови на којима је могуће применити овакав концепт у смањењу ризика од поплава.

Youtube

08-04-24
Наука и струка

Са поносом обавештавамо да су наши студенти: Маша Ђорђевић, Жељко Маринковић и Енес Гусињац са Катедре за управљање пројектима остварили велики успех на Националном такмичењу у управљању пројектима, које је одржано у недељу, 7. априла 2024. године!

Ово такмичење, које је део престижног интернационалног такмичења Project Management Championship организованог од стране Међународне Асоцијације за Управљање Пројектима (IPMA), окупило је изузетне тимове са факултета широм земље.

Наши студенти су се истакли вештинама, знањем и преданошћу, прошавши квалификациону рунду у којој је учествовало 14 тимова са 9 различитих факултета, док су у националном финалу освојили  прво место!

Овај успех отвара врата следећој етапи - међународном такмичењу које ће се одржати 7. и 8. јуна у Фиренци, Италија.

Честитамо нашим студентима на фантастичном успеху и желимо им много среће и успеха на међународном такмичењу!

08-04-24
Наука и струка

Уговори о студентском кредиту и студентским стипендијама за школску 2023/2024. годину могу се преузети у Студентској служби, сваког радног дана од 11 до 13 часова

08-04-24
Остале вести
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011