Све вести на сајту

Годишња награда "Повеља" Привредне коморе Београда додељена је Грађевинском факултету Универзитета у Београду на свечаности доделе годишњих награда у Старом двору, у петак 21. децембра. На свечаности су додељене традиционалне годишње награде и повеље ПКС - Привредне коморе Београда најбољим компанијама, институцијама и појединцима за натпросечне резултате у привређивању, развоју и доприносу успешности београдске и српске привреде у претходној години. Више информација о додели годишњих награда ПКС можете наћи на сајту http://www.kombeg.org.rs/

 

28-12-18
Остале вести

Информишите се о овим обавештењима путем линкова овде тј. овде.

27-12-18
Остале вести

Као и сваке године, Амбасада Француске и Француски институт расписали су конкурс за стипендије Владе Француске за мастер 2 ниво и докторате у коменторству, за студије на француском или енглеском језику. Све области су заступљене. Студенти сами одлучују о избору студијског програма.
Сваке године око педесет студената искористи финансијску подршку Владе Француске за наставак студија у Француској.
Конкурс за стипендије 2019-2020. отворен је до 18. марта. 2019.
Студенти могу да конкуришу за разне програме стипендија:
•         мастер 2-све области
•         мастер 2-стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у
Београду
•         докторат у коменторству
•         стипендија за Националну високу школу за лепу уметност (ЕНСБА).

Подношење кандидатура:
Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Услови и критеријуми налазе се на сајтовима:
http://www.institutfrancais.rs
http://www.srbija.campusfrance.org

21-12-18
Остале вести

Обавештавамо све наше студенте заинтересоване за стицање нових или додатних знања из области програмирања да имају могућност да се усаврше на том пољу уз обезбеђен попуст од 20% у школи рачунара за курсеве који почињу у децембру.

У понуди су курсеви из програмирања и WEB програмирања, као и појединачни курсеви:

*        Html5/CSS3
*        Java програмирање
*        Java - WEB сервиси
*        Java - програмирање за WEB
*        Wordpress - за почетнике
*        Wordpress - резвој тема и додатака

Више информација потражите путем линка овде.

17-12-18
Остале вести

Свечана академија одржана је 7.  децембра 2018. године у препуној Свечаној сали Факултета.

У поздравном говору декан, проф. др Владан Кузмановић, истакао је најважније правце даљег развоја Факултета.  видео

Министар Горан Триван говорио је о улози грађевинарства у области заштите животне средине. видео

О унапређењу сарадње између образовања, науке и привреде говорио је др Саша Лазовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја.  видео

Кратки сегменти о историји стварања идентитета Грађевинског факултета и темељима препознатљиве београдске школе грађевинских и геодетских инжењера приказани су у документарном филму о Факултету. Оба дела филма можете погледати путем линкова овде: линк 1   линк 2

Најзаслужнијим установама и појединцима, са којима је Факултет имао дугу и успешну сарадњу, додељене су специјалне плакете. Добитници су: Универзитет у Београду, академик проф. др Никола Хајдин, професор Гинтер Шмит и Универзитет ,,Рур'' из Бохума, др Цезар Кеирош, Републички геодетски завод, Институту за водопривреду ,,Јарослав Черни'', ЈП Електропривреда Србије, Коридори Србије, Енергопројект Холдинг, Мостоградња и Завод за водопривреду из Бијељине.  фото

У име добитника јубиларних плакета присутнима се обратио проф. др Ненад Зрнић, проректор за међународну сарадњу.  видео

Део Свечане академије била је и додела традиционалних признања најбољим студентима Грађевинског факултета за постигнут успех на студијама у претходној школској години.

заједничка фотографија - фото;

студенти генерације: Стефан Митровић, грађевинарство - фото; Магдалена Секулић, геодезија и геоинформатика - фото

За изузетан успех у научно-истраживачком раду награду је добио доц. др Мирослав Марјановић, који је у протекле две године објавио шест радова у часописима на SCI листи, од чега пет у категорији М21.  фото

Свечану академију улепшао је хор ,,Обилић'' из АКУД ,,Бранко Крсмановић''  фото

13-12-18
Остале вести

Свечана академија посвећена Дану Грађевинског факултета овог децембра обележиће значајан јубилеј – 70 година самосталности у оквиру Универзитета у Београду, од 1948. године. Обележиће се још два значајна јубилеја: 172 године од оснивања Инжињерске школе у Србији и 210 година Универзитета у Београду.

Током обележавања нашег јубилеја доделиће се и награде верним члановима  колектива за 15 и 25 година рада на Факултету, признања најзаслужнијим студентима за постигнут успех у току студија, као и награде пензионисаним члановима колектива.

02-12-18
Остале вести

Сајт нашег факултета добио је нову насловну страницу која ће, надамо се, омогућити бољу комуникацију са студентима и стручном јавношћу. Сада се све актуелности могу поделити на догађаје, који су пропраћени пригодним сликама или видео записима, и стандарднe текстуалнe вести. Насловна страница приказује све актуелне догађаје и вести који су постављени у последња три дана. 

За увид у све вести (догађаје) и даље на располагању стоје линкови Вести (у заглављу сваке странице, десно), као и Све актуелности (испод колона са догађајима и вестима на насловној страници). Да подсетимо, све актуелности подељене су у пет група:

  • Изабери ГРФ  - студентски живот,
  • Упиши се - информације о текућем упису нових студената,
  • Студије - све везано за наставни процес,
  • Наука и струка  - вести из научне и стручне јавности и
  • Остале вести - сервисне информације попут ове вести.

Са насловне странице уклоњен је приказ последња три постављена документа - документима се може прићи преко линка Документа у главном менију сваке странице (последње дугме). Материјалима за учење и вестима које су везане за посебне предмете прилази се, као и до сада, преко одговарајућих предметних табли.

На крају, подсећамо посетиоце сајта да могу да претраже нашу базу свих информација путем моћног претраживача чији се интерфејс налази у заглављу сваке странице, а који за унешене кључне речи на латиници, претражује све ћириличне и латиничне текстове истовремено.  

У плану је преуређивање и других делова сајта како би се посетиоцима олакшала навигација до жељених садржаја.

02-12-18
Остале вести

Са поносом вас обавештавамо да су студенти са Катедре за управљање пројектима у грађевинарству Јана Пуздерлиски, Марко Модринић и Абел Дуран постали прваци на међународном такмичењу у управљању пројектима. Више о учесницима и такмичењу можете погледати на следећим линковима:

RTS

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3158595/prvo-mesto-studentima-iz-srbije-i-nemacke-na-takmicenju-u-beogradu.html

 

Србија Данас

https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/nasi-studenti-su-svetski-sampioni-marko-abel-i-jana-osvojili-prvo-mesto-na-medunarodnom-takmicenju-u-2018-06-03

04-06-18
Остале вести

Дана 16. 4. 2018. године, 72 студента Грађевинског факултета Универзитета у Београду у пратњи 9 наставника обишло је радове на изградњи ветропарка Чибук 1 у Долову код Панчева. У питању је један од највећих пројеката у Србији у области обновљивих извора енергије. Са 57 ветрогенeратора висине 110 метара и укупне инсталисане снаге од 158,4 MW ради се о највећем ветропарку у Србији.

У једном дану студенти завршних година модула за Конструкције и модула за Менаџмент, технологије и информатику у грађевинарству успели су да изнутра виде већ изграђене ветрогенераторе, упознају се са врстом и начином фундирања, са поступцима армирања и бетонирања темељних греда,  да на лицу места сагледају све изазове и проблеме који се јављају у поступку изградње и монтаже челичне конструкције оваквих објеката. Такође, ово је била ретка прилика да на лицу места виде кранове носивости 600 тона, као и механизацију неопходну за изградњу 50 километара нових сервисних саобраћајница. Обиласком трафо станице 400/35kV и двоструког далековода  400kV студенти и наставници Грађевинског факултета имали ли су прилику да прошире своја знања и општу техничку информисаност.

Захваљујући присуству представника извођача радова и стручног надзора као и њиховој кооперативности, студенти су кроз постављање питања и разговор успели да на лицу места отклоне највећи број дилема везаних за оно што су имали прилике да виде.

Тежња Грађевинског факултета да подржи овакву врсту усавршавања пре свега студената али и наставника сама по себи није довољна. Без разумевања, вербалне и материјалне подршке свих учесника на пројекту, инвеститора - компаније Ветроелектране Балкана, извођача радова - компанија „General Electric“ и „DVAD Solutions“ из Београда, „Elnos BL“ из Бања Луке и „Grims“ из Старе Пазове, овако нешто не би било могуће. Због тога смо им неизмерно захвални и надамо се новим сличним искуствима.

Као илустрација свега наведеног могу послужити фотографија и видео снимак путем истакнутих линкова.

Катедра за материјале и конструкције

 

16-05-18
Остале вести

У периоду од 8-14. априла 2018. године тим Грађевинског факултета, сачињен од студената 4. године одсека за конструкције, учествовао је на међународном такмичењу „ Design & Construct “ на Универзитету „Boğaziçi”  у Истанбулу из Турске. Од 62 пријављене екипе, поступак предквалификација прошло је 16 тимова из 5 држава, а наше колеге освојиле су 6. место у коначном пласману, остваривши тако велики успех.

Као наставници који су покушали да помогну у реализацији овог пројекта, са поносом истичемо да је било велико задовољство радити са младим људима чији су ентузијазам, енергија, знање и способности на веома високом нивоу, на чему им се може позавидети. Колеге су показале висок степен самосталноси у раду и сами су  креирали и водили поступак од прве скице, преко израде конструкције, до самог такмичења. Где год су се појавили достојно су представљали наш факултет и нашу земљу, на шта смо сви посебно поносни.

Своју свестраност и вештине показили су и креирањем видео снимка који у целости најбоље илуструје са каквим су се искушењима сретали у периоду од 3 месеца, колико је реализација целог пројекта трајала.

Грађевински факултет са поносом истиче да су овакве иницијативе студената увек препознате као најбољи иначин да наши студенти унапреде своја знања и вештине али и да их упореде са колегама из целе Европе. На тај начин граде своје самопоуздање, а начин на који нас представљају довољан је мотив да Факултет помогне и подржи сваку сличну активност.

До наредног такмичења, честитамо Илији Летићу, Дајани Маторчевић, Михаилу Димићу, Дарку Петровићу, Давиду Којадиновићу и Милици Петровић на оствареном успеху и позивамо их да своја искуства пренесу наредним генерацијама и тако их мотивишу да крену њиховим стопама.

Велику захвалност дугујемо компанијама из Београда “Duna Steel Company”, “CPM Consulting”, “Копра”, “Strabag”, као и компанији “Сремплан” из Сремске Митровице,  које су, поред Грађевинског факултета Универзитета у Београду и Института за материјале и конструкције, финансијски помогли реализацију овог пројекта.

 

В. проф. др Зоран Мишковић, дипл. грађ. инж.

Доц. др Ненад Фриц, дипл. грађ. инж.

15-05-18
Остале вести
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011